Nieuws

Actiegroepen negeren oproep toon te matigen: 'Doe maar aangifte'

Jeroen Spaander van Arnhems Peil.
Jeroen Spaander van Arnhems Peil. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Wie meent dat hij te ver gaat in zijn uitingen, moet maar aangifte doen van smaad." Dat stelt Jeroen Spaander van Arnhems Peil als reactie op de oproep van de gemeenteraad aan inwoners om te stoppen met ongefundeerde beschuldigingen, intimidatie of persoonlijke aanvallen richting ambtenaren.
Een e-mail waarin Spaander gemeenteambtenaren van corruptie beschuldigt, was mede aanleiding voor vice-voorzitter Karin Kalthoff om die oproep namens elf van de twaalf raadsfracties te doen.
"Kalthoff geeft aan dat er soms een grens overschreden wordt", vervolgt Spaander. "Ik kan verzekeren dat er zowel door de betrokken ambtenaren, leden van het college als de gemeenteraad stelselmatig grenzen overschreden worden."

'Beschuldigingen onderbouwd'

Zijn beschuldigingen zijn altijd gefundeerd, betoogt Spaander. "Die onderbouw ik uitgebreid." Hij herhaalt zijn aantijging dat ambtenaren aantoonbaar onwaarheden vertellen en feiten achterwege laten. Dat zou er onder meer toe hebben geleid dat zijn woonboot is aangevaren door een olietanker.
"Ik kan uitstekend het verschil maken tussen een incompetente ambtenaar of een onbetrouwbare ambtenaar die doelbewust en goed doordacht acties onderneemt om burgers te benadelen. In die laatste categorie bevinden deze ambtenaren zich. Dat is waar ik het woord 'corrupt' voor gebruik", besluit Spaander.

'Harde stem logisch'

Ook actiegroep Behoud Bomen Arnhem reageert via Facebook op het moreel appèl vanuit de raad. "Dat mensen die niet gehoord worden soms wanhopig worden en een harde stem laten horen, lijkt logisch", schrijven zij. "Misschien wordt het tijd dat de politiek en de ambtenaren zich meer met het volk gaan verhouden. Burgers worden monddood gemaakt. Er kan nooit meer iets gezegd worden over beleid en verantwoordelijken kunnen niet worden aangesproken."
Alles wat je zegt en doet is tegen dovemansoren gericht, stelt de actiegroep. "Zo kan fout beleid gewoon doorgaan. En bij kritiek wordt er aan alle kanten gekeken of de toon niet iets te hard is."

'Boodschap overgekomen'

Kalthoff heeft kennisgenomen van de reacties. "Namens vrijwel de hele raad heb ik gezegd wat we wilden zeggen. Als mensen zich aangesproken voelen, dan is de boodschap blijkbaar goed overgekomen."
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!