Nieuws

'Bedreigingen bij abortusklinieken zijn angstaanjagend', celstraf geëist

Demonstratie tegen abortus
Demonstratie tegen abortus © ANP
ARNHEM - Tegen een 37-jarige man uit Capelle aan den IJssel is donderdag een jaar cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een serie bedreigingen aan het adres van een aantal abortusklinieken in onder meer Arnhem.
De man zou de klinieken hebben bestookt met foto's en video's van executies, vergelijkbaar met die van terreurgroep IS. Hij dreigde medewerkers iets soortgelijks aan te doen.

'Huiveringwekkende' bedreiging

Het OM beschuldigt de man van bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het verstuurde materiaal was "huiveringwekkend", zegt justitie. Het joeg personeelsleden van de klinieken zo'n angst aan, dat sommigen amper meer naar hun werk durfden, aldus het OM. "Een aantal klinieken schroefde de beveiliging fors omhoog."
Het ging om klinieken in Arnhem, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Den Bosch. In een paar gevallen bleef het niet bij mails. Op de gevel van de kliniek in Arnhem werden leuzen gekalkt. In Rotterdam werd een steen tegen de glazen voordeur gegooid. De vernielingen zijn door beveiligingscamera's vastgelegd. Door een combinatie met andere sporen kwam de man als verdachte in beeld.

'Terreurcampagne'

Volgens het OM heeft de man zijn terreurcampagne "gerechtvaardigd door zijn acties gelijk te stellen aan het demonstreren tegen abortus". Hij heeft lak aan de gemoedsrust van anderen, aldus justitie.
De rechtbank doet uitspraak op 14 januari.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!