Nieuws

Onzekerheid voor mountainbikers blijft

Moutainbikeroute in het Rijk van Nijmegen.
Moutainbikeroute in het Rijk van Nijmegen. © Omroep Gelderland
Ze hoeven niet meteen weg of dicht, de zes kilometer aan mountainbikepaden in Nijmegen. Maar de gemeenteraad sloot woensdagavond niet uit dat dit later alsnog moet gebeuren. Daarmee duurt de onzekerheid voort voor de mensen die van de paden door het bos genieten.
Een motie van de Partij voor de Dieren om de paden uit het bos te verbannen haalde het niet. De gemeenteraad van Nijmegen schaart zich wat dat betreft achter de colleges van burgemeester en wethouders in de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen.
Die vinden dat de provincie Gelderland maar moet beoordelen of de paden weg moeten. Ruim zestig van de kilometers aan nieuwe mountainbikepaden die in de afgelopen jaren zijn aangelegd liggen in de gemeente Berg en Dal. Ongeveer zes kilometer ligt in Nijmegen.
Bij de provincie Gelderland licht inmiddels een tweede verzoek van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap om in te grijpen. Een eerder verzoek richtte zich voor een belangrijk deel op de zeer bedreigde keversoort, het vliegend hert. Voor het vliegend hert besloot de provincie al dat een deel van het pad verlegd moet worden. Maar de natuurbeschermingsorganisatie uit Beek herhaald nu dat het ze om veel meer beschermde diersoorten te doen is.

Onderzoek deugt niet

Volgens de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is internationale en nationale wetgeving die dieren moet beschermen met voeten getreden. Onderzoeken die moesten aantonen dat de natuur niet onder de komst van de mountainbikepaden zou lijden rammelen volgens de critici aan alle kanten en konden maar één uitkomst hebben: dat de paden er rustig konden komen.
De colleges van burgemeester en wethouders in de gemeente Berg en Dal en Nijmegen bestrijden dat. Die verdedigen de procedures en de onderzoeken die hebben geleid tot het toestaan van de aanleg van het kilometerslange mountainbikeparadijs door de bossen in het Rijk van Nijmegen.

Meer onderzoek

De gemeenteraad van Nijmegen voegde daar woensdagavond aan toe dat er wel meer en beter onderzoek moet komen, en overleg met alle betrokken partijen. Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap noemt wat de gemeenteraad wil dat er gaat gebeuren een 'bloedeloos compromis'.
Als de provincie niet ingrijpt en de gemeenten dwingt tot het doen verdwijnen van alle nieuw in de bossen aangelegde paden kondigde hij al aan het er niet bij te laten zitten. Dan zal de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap de Raad van State om een uitspraak vragen en als dat niet naar te tevredenheid uitpakt de Raad van Europa.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!