Instellingen

Doek valt voor lokale omroep, maar RTV Apeldoorn geeft niet op

Het bestuur van RTV Apeldoorn.
Het bestuur van RTV Apeldoorn. © RTV Apeldoorn

APELDOORN - Het lijkt over en sluiten voor RTV Apeldoorn in de huidige vorm. Een meerderheid in de raad stemde donderdagavond voor het plan om Valouwe Media Stichting (VMS) de uitzendrechten en subsidie te geven voor de komende vijf jaar. Toch ligt er nog een kans voor RTV Apeldoorn.

Gedurende de dag werd al duidelijk dat Lokaal Apeldoorn, VVD, D66 en GroenLinks (allen coalitie) sowieso bijval zouden krijgen van 50PLUS en Groei & Toekomst. Daar kwamen later ook ChristenUnie en één stem van de Partij voor de Dieren bij (de beide raadsleden stemden onafhankelijk van elkaar - en tegengesteld). Samen goed voor een meerderheid in de raad en dus krijgt VMS de gunning.*

Philip de Groot van 50PLUS (twee zetels) onthield zich uiteindelijk van zijn stem, omdat hij bij een andere lokale omroep in het bestuur zit. En die omroep heeft weer banden met VMS .

Doorstart?

Ondanks de voors en tegens die partijen ook donderdag hadden, blijft de dringende oproep aan alle partijen om samen te werken. Dat betekent dat er voor RTV Apeldoorn een kans ligt een soort doorstart te maken, als ze met Valouwe Media Stichting in zee wil gaan.

Dat punt ligt echter nogal gevoelig en is allesbehalve zeker. Als er niets gebeurt, dan gaat de zender per 1 februari op zwart.

'De nek omdraaien'

Er is nog een sprankje hoop voor de omroep. RTV Apeldoorn laat weten beroep aan te tekenen bij het Commissariaat van de Media. Waar de raad donderdagavond over stemde, is namelijk een advies aan het commissariaat. Die kan dat advies nog naast zich neerleggen.

De lokale omroep ziet daartoe kansen, omdat zij naar eigen zeggen een in Apeldoorn gewortelde partij is die plaats biedt aan vele vrijwilligers en bovendien ook een erkend leerbedrijf is, waar onder meer stagiaires terechtkunnen. "Dat draai je dus allemaal de nek om", zegt stationmanager Theo Witlox.

*Dit is een geüpdatet artikel

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!