Nieuws

73 miljoen euro voor Stadstheater, raad geeft akkoord

Het huidige Stadstheater in Arnhem.
Het huidige Stadstheater in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het tekende zich al af, maar woensdagavond viel definitief de beslissing dat Arnhem bereid is 73 miljoen euro uit te trekken voor een vernieuwd Stadstheater met huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans. Dat kan meer worden, want de 10 miljoen euro die de raad vraagt om te besparen is volgens wethouder Hans de Vroome slechts een ambitie en 'geen absoluut gegeven'.
Wel zal hij zijn best doen om van de 83 miljoen euro die de wethouder zelf in gedachten had 73 miljoen te maken. Dat er nu een duidelijke richting ligt waarop hij verder kan, noemt De Vroome winst.
En dat is nodig ook, betoogt VVD-fractievoorzitter Leendert Combee. "Het Stadstheater is op. De liften stoppen ermee, de toneelvoorzieningen voldoen niet meer en half Arnhem zit opgevouwen in te krap gepositioneerde stoelen."

Wethouder bij provincie aan het ontbijt

Wel moet De Vroome nog een 'passende bijdrage' ophalen bij de provincie. Dat stelde de raad namelijk als voorwaarde. De wethouder gaat voorlopig uit van 10 miljoen euro, maar stiekem hoopt de Rijnstad op meer te kunnen rekenen.
Na dit raadsbesluit zal De Vroome daar, zoals eerder beloofd, donderdagochtend aan de ontbijttafel zitten. Hoewel de prioriteiten van de wethouder op dit moment wellicht iets verschoven zijn. Tijdens de raadsvergadering werd hij namelijk voor het eerst opa. Het eerste kraamcadeautje voor de kleine telg is een lidmaatschap van DENK, beloofde raadslid Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem).
Een voorstel van diezelfde partij om de bouw alleen door te laten gaan als de instellingen een programma voor een breed en divers publiek neerzetten, redde het niet. Niet omdat de andere fracties die doelstelling niet steunen, maar ze zien het niet als voorwaarde voor het gebouw. Dat moet volgens hen in andere afspraken terugkomen. Bovendien zouden de instellingen hier al erg hun best voor doen.

Ruimte voor cultuurmakers

Een voorstel van PvdA en GroenLinks om in het project maximaal ruimte te bieden voor Arnhemse cultuurmakers werd wel aangenomen. Zij moeten dan ook bij de uitwerkingen betrokken worden.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!