Instellingen

Wibra, Action en HEMA toch dicht na aanscherping regels

Wibra sluit vanaf donderdag weer de deuren.
Wibra sluit vanaf donderdag weer de deuren. © ANP

ARNHEM - Verwarring alom over 'koopjesketens': mochten zij nou wel of niet de deuren openen in de nieuwe lockdown? Ja, vonden ze zelf: ze verkopen immers 'essentiële levensmiddelen'. Nee, vond minister De Jonge. De regels voor winkels die open mogen, zijn inmiddels aangepast.

De openstelling stuitte tegen veel zere benen: uit een poll van Omroep Gelderland bleek dat 80 procent van de ruim 1300 stemmers liever had gezien dat ze dicht zouden blijven.

Minister Hugo de Jonge vond het ook niet oké. "Het is niet de tijd om de randen van de regels op te zoeken en daarom kan het gewoon niet", zei hij, en daarop scherpte hij samen met het kabinet de regels aan.

Alleen open met ingang voor essentiële levensmiddelen

Winkels die minstens 70 procent van de omzet behalen door verkoop van 'artikelen voor levensonderhoud', mogen helemaal open blijven, daar verandert niets aan.

Wat wel verandert, is de regel voor winkels waar de omzet deels uit die essentiële artikelen bestaat: eerst was 30 procent van de omzet een eis om open te mogen, en dan mocht alleen de afdeling met artikelen voor levensonderhoud open. Nu mogen die winkels alleen open als de afdeling een aparte ingang heeft.

Wij hebben alleen maar de regels gevolgd

Discountketen Action vindt het verwijt van minister De Jonge onterecht. "Wij hebben alleen maar de regels gevolgd zoals ze op Rijksoverheid.nl staan", zegt een woordvoerder. "Het is niet fair dat wij nu verweten worden de randen op te zoeken."

Verschillende Actions in Gelderland hebben woensdag na de aanscherping de winkels alweer gesloten.

Action in Tiel ging woensdag om 12.00 uur toch even open. Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Action in Tiel toch even open

HEMA heeft na de aanscherping van de regels besloten om vanaf donderdag alle winkels te sluiten. De winkel baalt dat de 'onduidelijke regelgeving' en de daaropvolgende wijzigingen gemaakt zijn door het kabinet.

"Tegelijkertijd vraagt deze tijd om flexibiliteit en verdraagzaamheid. Dat geldt ook voor ons. Als dat betekent dat wij onze deuren moeten sluiten om de gezondheid te waarborgen, doen we dat", laat HEMA weten.

'Het zou juist helpen bij spreiden van drukte'

Ook Wibra heeft laten weten de deuren weer te sluiten en ze voor de rest van de lockdown dicht te laten. Topman Bas Duijsens is verbaasd over de 'plotselinge ommezwaai' van het kabinet rond de regels.

"Het bedrijf volgt uiteraard de regels, maar we zijn er juist van overtuigd dat het openhouden van winkels zoals de onze bijdraagt aan het spreiden van drukte in de supermarkten", aldus Duijsens.

Hij snapt dat de volksgezondheid boven zijn commerciële belang gaat. "Dit is een periode waarin er geen sprake kan zijn van funshopping. Ik hoop alleen dat de nieuwe aanpassing in de regelgeving niet zal leiden tot onverantwoord grote drukte in de supermarkt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!