Nieuws

Intimidatie richting ambtenaren moet stoppen, zegt raad Arnhem

Raad Arnhem vraagt burgers om intimidatie te stoppen.
Raad Arnhem vraagt burgers om intimidatie te stoppen. © ANP
ARNHEM - "Ongefundeerde beschuldigingen, intimidatie of andere aanvallen die persoonlijk gericht zijn op onze ambtenaren kunnen en willen wij als gemeenteraad niet accepteren." Met die woorden sprak vice-voorzitter Karin Kalthoff woensdagmiddag de inwoners van Arnhem toe.
Dat deed zij namens elf van de twaalf raadsfracties. De partijen benadrukken dat zij het mooi vinden dat veel Arnhemmers hun mening geven en zich betrokken voelen.

'Beschuldigingen van corruptie'

"Het is heel goed dat zij zich laten horen. Maar soms wordt daarbij een grens overschreden. Bijvoorbeeld wanneer er ongefundeerde beschuldigingen worden geuit in de richting van onze ambtenaren. Mensen die hun werk doen en het beleid uitvoeren dat wij hier met elkaar vaststellen." Kalthoff wijst onder meer op e-mails waarin ambtenaren worden beschuldigd van corruptie.
Zij roept Arnhemmers op vooral mee te blijven doen maar dan wel met wederzijds respect en op de inhoud. "Alleen op die manier kan er sprake zijn van een volwaardig proces waarin men naar elkaar luistert en alle argumenten meeweegt."
Op verschillende onderwerpen liepen emoties rondom de Arnhemse politiek de laatste tijd hoog op. Kalthoff wijst daarbij op het woonbotendossier, het onderhoud en de bomenkap in de Arnhemse parken en het incident waarbij een handhaver bewust zou zijn aangereden.

'De maat is vol'

Dat gold ook voor de discussie rondom de Arnhemse biomassacentrale in de Kleefse Waard. "Dat was ook niet altijd oké, maar was vooral op de raad gericht", constateert Kalthoff. "Nu gaat het over aanvallen op ambtenaren. Die kunnen zich niet verdedigen en mogen niet zo worden behandeld. De maat is vol. Laat hen met rust."

'Als wethouder met dood bedreigd'

De enige partij die zijn krabbel niet onder de verklaring zette, is de SP. Ook zij zijn tegen intimidatie en bedreiging, licht fractievoorzitter Gerrie Elfrink toe. Maar volgens hem moet er dan een aangifte volgen, zodat de rechter kan oordelen. Dit is symboolpolitiek, stelt hij. "En waar waren deze elf fracties toen ik als wethouder met de dood werd bedreigd", bijt Elfrink zijn collega's toe.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!