Nieuws

Wordt het stikstofprobleem van Lelystad Airport weggepoetst?

Duizenden Gelderlanders vrezen voor de gevolgen van Lelystad Airport.
Duizenden Gelderlanders vrezen voor de gevolgen van Lelystad Airport. © ANP
APELDOORN - Stichting Red de Veluwe roept Tweede Kamerleden op niet in te stemmen met een wijziging van de stikstofwet dinsdag. De actiegroep is bang dat die wijziging de stikstofproblemen voor Lelystad Airport kan oplossen.
Voor de tegenstanders is één van de argumenten om de uitbreiding van het vliegveld in de polder tegen te houden een ontbrekende natuurvergunning. Net als veel agrarische bedrijven maakte Lelystad Airport gebruik van de 'PAS-regeling'. Daarmee konden bedrijven sinds 2015 uitbreiden als de hoeveelheid stikstof niet te veel omhoog ging. Het vliegveld maakte daar voor zijn uitbreiding ook gebruik van.

Angst voor generaal pardon

De Raad van State oordeelde in mei 2019 dat de PAS niet voldeed. Dat leidde tot problemen in de agrarische sector en bij de bouw van Lelystad Airport. Afgelopen donderdag sprak de Tweede Kamer over de stikstofwet van minister Schouten waarmee een deel van de problemen opgelost moet zijn.
Eén van die wijzigingen die is besproken, is een oplossing voor bedrijven die onder de oude regeling vielen. "Onze angst is dat Lelystad Airport onder zo'n generaal pardon word weggepoetst, zodat het vliegveld open mag. Daarmee wordt ons een juridisch argument ontnomen", zegt Robert Tieskens, één van de juristen van de stichting Red de Veluwe.
Duizenden Gelderlanders vrezen voor de gevolgen van Lelystad Airport. En dan met name voor het geluid van de vliegtuigen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!