Nieuws

Arnhem maakt einde aan vaste bewoning probleemcamping

De ingang van Vakantiepark Arnhem.
De ingang van Vakantiepark Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem maakt definitief een einde aan permanente bewoning op Oostappen Vakantiepark Arnhem, in de bossen bij Schaarsbergen. Het gemeentebestuur wil het park alleen gebruiken voor recreatie. Er wonen nu nog 110 vaste bewoners op het park, waar regelmatig sprake was van overlast.
Arnhem zit al langer met het vakantiepark in de maag. In oktober vorig jaar trof de gemeente er 96 personen aan die op de camping woonden, maar zich niet hadden ingeschreven als inwoner van Arnhem. Vanaf het park kwamen meldingen van overlast in de vorm van drugsgebruik en prostitutie.
De gemeente stond vaste bewoning al jaren oogluikend toe, omdat bewoners nergens anders naartoe zouden kunnen. Er werd wel geprobeerd mensen elders te huisvesten, maar in veel gevallen voldeed vervangende woonruimte niet of weigerden bewoners simpelweg.

'Chalets zijn niet geschikt'

De gemeente zegt nu dat de chalets op Oostappen Vakantiepark niet geschikt zijn voor langdurige bewoning. Het bestemmingsplan laat dat ook niet toe. Verder stelt Arnhem dat permanente bewoning in vakantieparken leidt tot meer kans op illegale bezigheden. Het is op een "dergelijke vrij geïsoleerde plek makkelijker om buiten beeld te blijven", schrijft het stadsbestuur.
De maatregel moet alleen recreatie mogelijk maken en zo een streep zetten door alle problemen en overlast. Opvang van asielzoekers, huisvesting van arbeidsmigranten en permanente bewoning zijn dan niet meer toegestaan.

Hulp bij zoektocht

Arnhem wil bewoners van het park indien nodig helpen met de zoektocht naar een andere woning. "We begrijpen dat dit voor veel bewoners een ingrijpende beslissing is", zegt woonwethouder Ronald Paping. "Ze hoeven daarom ook niet meteen hun vakantiewoning te verlaten en krijgen een jaar de tijd om andere woning te vinden."
In februari 2019 stonden nog 179 inwoners bij de gemeente ingeschreven met een adres op het vakantiepark. Dat zijn er nu nog 110. De bewoners hebben volgens de gemeente inmiddels een brief ontvangen over het besluit. Er komt een inloopspreekuur waar zij terecht kunnen met hun vragen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!