Nieuws

Afgeperst familiebedrijf beschrijft in rechtszaal de angst waarin ze leven

Politie bij De Groot Fresh Group in Hedel.
Politie bij De Groot Fresh Group in Hedel. © Bart Meesters
HEDEL - "Bang om naar het werk te gaan, bang om thuis te komen. Bang om te gaan slapen, bange partners, bange kinderen." De woorden die donderdag door advocaat Taco van der Dussen in de rechtbank werden uitgesproken, maken duidelijk hoe de slachtoffers in de Hedelse afpersingszaak zich voelen: ze leven in doodsangst.
Kijk hier naar een deel van de verklaring van de familie die door de advocaat werd voorgelezen. De tekst gaat daaronder verder.
Advocaat toont de angst van familie De Groot
De directie van fruitimporteur De Groot Fresh Group in Hedel kreeg vorig jaar dreigende sms’jes, kort na de vondst van een partij cocaïne op het terrein waar het bedrijf de politie bij haalde. Het familiebedrijf moest een miljoen euro of grote bedragen in bitcoin betalen voor het onderschept raken van die partij. Anders zouden willekeurige medewerkers geliquideerd worden.
Ineens was er een onzichtbare vijand
Het zet het leven van iedereen die betrokken was bij het fruitbedrijf op zijn kop. "Ineens was er een onzichtbare vijand die de meest gruwelijke dreigementen uitte en die hen onder druk zette om een groot bedrag te betalen met gebruikmaking van bitcoins. Daarbij werden keer op keer korte termijnen gesteld", verklaart Van der Dussen namens de familie in de rechtbank.

Ingrijpende gevolgen

Een van die dreigementen zorgde er zelfs voor dat de hele familie De Groot het huis moest verlaten en op een vakantiepark moest worden ondergebracht. "Toen was voor de vrouwen, kinderen en kleinkinderen duidelijk dat er iets zeer gevaarlijks aan de hand was. Hele ingrijpende gevolgen, veroorzaakt door onzichtbare afpersers."
Duidelijk dat er iets zeer gevaarlijks aan de hand was
De familie De Groot en haar personeel vrezen sinds de dreigementen voor hun leven. Medewerkers, ex-medewerkers en familie in het familiebedrijf kregen inmiddels ook te maken met intimiderende incidenten. Onder meer een handgranaat op de stoep bij een zoon van een directeur, beschietingen van twee woningen en recent nog brandstichting bij een huis van twee ex-medewerkers, die daarbij gewond raakten.

Nog altijd niet veilig

Het bedrijf probeert een gevoel van veiligheid terug te krijgen binnen het bedrijf, maar dat is erg moeilijk volgens Van der Dussen. "Om het gevoel van veiligheid toch nog enigszins terug te brengen, laat het vennootschap zich bijstaan door een gekwalificeerd veiligheidsbedrijf en moet daarvoor hele grote kosten maken." De advocaat spreekt daarbij over tonnen.
Van der Dussen benadrukt daarbij dat de fruitimporteur flinke imagoschade heeft opgelopen en dat de familie en het bedrijf echt de slachtoffers zijn in de hele situatie. "De Groot Fresh Group heeft nooit om deze ontwikkelingen gevraagd en kan er ook niet verantwoordelijk voor worden gehouden."

1,5 jaar cel geëist tegen medeverdachte

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag 18 maanden cel tegen een 32-jarige Hilversummer. Een 24-jarige vrouw uit die plaats hangt 100 uur taakstraf en 2 maanden voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. Beiden zijn medeverdachte in de afpersingszaak.
Voor het dreigement en een poging de miljoenenbuit op te halen, worden 6 januari een 35-jarige Bussumer als hoofdverdachte en een man van 33 uit Hilversum als medeverdachte verder berecht.

Zie ook: