Instellingen

Aangifte mondkapjesdemonstranten tegen burgemeester Nunspeet: 'Hij is de duivel'

Deelnemers aan de betoging woensdagmiddag in Nunspeet.
Deelnemers aan de betoging woensdagmiddag in Nunspeet. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - De organisator van de demonstratie in Nunspeet is woedend op burgemeester Breunis van de Weerd. Die liet woensdag na het protest weten dat mensen die tijdens de betoging onvoldoende afstand hielden en op beelden worden herkend een boete krijgen.
Eldor van Feggelen heeft een nieuwe demonstratie aangekondigd, zaterdag om 12.00 uur. Opnieuw op de Markt waar woensdag tientallen betogers zich verzamelden tegen de mondkapjesplicht; een aantal bezoekers liet ook weten het politieoptreden van zaterdag af te keuren.
Vier volwassenen en twee minderjarigen werden die dag opgepakt, omdat ze zich verzetten tegen de handhavers. Eerder weigerde de groep in winkels een mondkapje te dragen.

Aangifte

Van Feggelen doet aangifte van smaad en laster door Van de Weerd, zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Die man liegt alles aan elkaar. Hij is van de SGP, begrijp ik. Ik hoop dat de inwoners meer geloof hebben in God dan in hem, want hij is de duivel.”
Pap, ze proberen je te muilkorven
Een van de zaterdag aangehouden personen is Marcel de Ruiter. Hij zegt anderhalf uur vast te hebben gezeten. “Maar mijn zoon van 14 zat vijf uur, omdat hij op zijn advocaat moest wachten.”
De Ruiter vindt dat de politie zijn zoon veel te hard heeft aangepakt. "Hij probeerde te verhinderen dat agenten mij een mondkapje opdeden, terwijl ik geboeid was. Hij zei 'Pap, ze proberen je te muilkorven' en toen sloeg hij het mondkapje uit de hand van de agent.”

Buitenproportioneel

De Nunspeter krijgt bijval van Van Feggelen, die zelf uit Enschede komt. “Het optreden van de politie was gewoon buitenproportioneel, en dan komt de burgemeester er overheen met die boetes. Er stonden gisteren winkeliers bij elkaar en ambtenaren hingen dicht naast elkaar uit het raam. Krijgen die dan ook allemaal een boete?”
Het wordt menens zaterdag. We gaan voor niemand aan de kant.
Een woordvoerder van de gemeente Nunspeet wil hier niet op reageren. Wel bevestigt hij de aankondiging van een tweede betoging. Van Feggelen heeft daarvoor geen vergunning nodig, maar de burgemeester kan op het gebied van openbare en veiligheid voorwaarden stellen. "Daar beraadt de burgemeester zich nu op", zegt de woordvoerder.
Van Feggelen: "Het wordt menens zaterdag. We gaan voor niemand aan de kant."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!