Nieuws

OM eist tot 18 maanden voor medeverdachten poging afpersing fruithandel Hedel

De rechtbank in Arnhem
De rechtbank in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - In de strafzaak over een poging om fruitimporteur De Groot Fresh Group in Hedel af te persen voor miljoenen, heeft het Openbaar Ministerie donderdag in Arnhem 18 maanden cel geëist tegen een 32-jarige Hilversummer. Een 24-jarige vrouw uit Hilversum hoorde 100 uur taakstraf en 2 maanden voorwaardelijke celstraf eisen.
De twee zijn medeverdachten in de afpersingszaak.
De directie van fruitimporteur De Groot Fresh Group in Hedel kreeg vorig jaar dreigende sms’jes, kort na de vondst van een partij cocaïne op het terrein waar het bedrijf de politie bij haalde. Ze moesten een miljoen euro of grote bedragen in bitcoin betalen voor het onderschept raken van die partij. Anders zouden willekeurige medewerkers geliquideerd worden.
Voor dit dreigement, en een poging de miljoenenbuit op te halen in Zaltbommel bij Van der Valk, worden een 35-jarige Bussumer als hoofdverdachte en een 33-jarige Hilversummer als medeverdachte op 6 januari verder berecht.

Chauffeur en bitcoin

De 24-jarige ex-vriendin uit Hilversum van de hoofdverdachte, zou als chauffeur hebben gefungeerd voor de hoofdverdachte en de 32-jarige verdachte uit Hilversum zou een bitcoinrekening voor de ontvangst van de bitcoinbuit hebben geregeld voor de hoofdverdachte, aldus het OM donderdag. Zij ontkennen bewust iets strafbaars te hebben gedaan.

Vrezen voor leven

De Groot en zijn personeel vrezen sinds de dreigementen voor hun leven. Medewerkers, ex-medewerkers, en familie in het familiebedrijf kregen inmiddels ook te maken met intimiderende incidenten. Onder meer een handgranaat op de stoep bij een zoon van een directeur, beschietingen van twee woningen en recent nog de brandstichting bij een woning van twee ex-medewerkers, die daarbij gewond raakten.
Voor de handgranaat is tot nu toe één nieuwe verdachte op gepakt. De vier bestaande verdachten worden (nog) niet vervolgd voor de incidenten na de afperspoging.
Uitspraak volgt twee weken nadat ook de zaken tegen de hoofdverdachte en de medeverdachte in januari zijn behandeld.

Zie ook: