Nieuws

Door Duitsers geroofd hertengewei na 75 jaar teruggebracht

HOENDERLOO - Een hertengewei dat in 1945 spoorloos verdween, is teruggebracht naar het Nationale Park de Hoge Veluwe. Een Edenaar die het in zijn bezit had, kreeg wroeging, want het gewei was eens geroofd door Duitse militairen.
In 1944 werd het hertengewei bij de ingang van het park in Otterlo gestolen, zo gaat het verhaal. De Duitsers trokken met de jachttrofee en heel veel andere roofwaar richting Ede, maar stuitten vlak daarvoor op verzet van de geallieerden die luchtoperatie Market Garden waren gestart.
De militairen moesten letterlijk alles laten vallen om de strijd aan te kunnen gaan. Op het land van de opa van Edenaar Cees Methorst bleef het hertengewei liggen.
Door de jaren heen kwam het bij hem terecht. Het gewei heeft even bij hem in de hal gehangen. Maar het voelde niet goed om gestolen goed in huis te hebben. Dus bracht de Edenaar het na 75 jaar terug naar de Hoge Veluwe
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Gestolen gewei is na 75 jaar terug in Hoge Veluwe
Henk Beukhof, adjunct-directeur van De Hoge Veluwe heeft het gewei met blijdschap en verbazing in ontvangst genomen. "Mijn hart maakte wel even een sprongetje. Wie komt er na 75 jaar nog iets terugbrengen? Geweldig!"
Het gewei staat nu nog op de grond in zijn kantoor, maar hij wil er een mooie plek voor zoeken waar ook publiek van het gewei kan genieten. "En dan moet dit verhaal er natuurlijk bij verteld worden."

Tweede gewei

Het decennia-oude exemplaar is opmerkelijk genoeg het tweede gewei dat in korte tijd teruggebracht wordt naar de rechtmatige eigenaar.
Eerder deze week werd er al het veelbesproken 'afgezaagde gewei' door de politie in Ede teruggevonden. Er was weken gezocht naar de dader die op mysterieuze wijze het gewei in handen kreeg. Na een aanrijding met het dier, werd zijn gewei op een onbewaakt moment zo'n honderd meter verderop afgezaagd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!