Nieuws

Sjoerd zamelt geld in voor vrienden die alles verloren na aanslag op woning Hedel

De woning van de broers na de brand
De woning van de broers na de brand © Bart Meesters
HEDEL - Een reeks afpersingen houdt het Rivierengebied al maanden in vrees. Een verwoestende woningbrand is het nieuwste incident. Sjoerd zamelt nu geld in voor zijn vrienden, die de aangestoken brand op net nippertje overleefden. ''Twee mensen die niets verkeerd deden en toevallig ergens ex-medewerker zijn, die maakten een aanslag op hun leven mee. Dat is niet uit te leggen.''
Al bijna anderhalf jaar teisteren incidenten inwoners in de regio. Het begon toen bij fruitbedrijf de Groot Fresh Group een partij cocaïne werd gevonden en het bedrijf daar melding van deed.
Woningen van (ex)-medewerkers van fruitbedrijf de Groot worden beschoten en criminelen plaatsen een handgranaat voor het huis van de zoon van de eigenaars, die in Kerkdriel woont. In Hedel brandde twee weken geleden zelfs een huis van ex-werknemers volledig af, waarbij de twee bewoners nog net op tijd uit het raam konden springen. De slachtoffers zijn vrienden van Sjoerd.

Geld om leven weer op te bouwen

Voor hen is Sjoerd een crowdfundactie begonnen. ''Je probeert met je energie iets goeds te doen, zodat we hopelijk de situatie waarin ze nu zitten iets kunnen verbeteren en het leed iets kunnen verzachten,'' vertelt hij. Met de actie haalde Sjoerd al 13.000 euro op van de gestreefde 25.000 euro. Het geld kunnen zijn vrienden besteden aan zaken die de verzekering niet dekt. Maar ook voor levensonderhoud, zoals kleding, eten en drinken.
De broers die in het huis woonde zijn nog herstellende van de brand en kunnen de aankomende tijd niet aan het werk. Sjoerd wil zoveel mogelijk geld voor hen inzamelen, zodat zij aan een nieuw bestaan kunnen bouwen.
Luister hier naar het gesprek tussen Sjoerd en verslaggever Esther Hendriks:
Sjoerd haalt geld op voor vrienden die slachtoffer werden van geweld

Een hoop emoties: 'Op het nippertje overleefd'

''Er zijn een hele hoop emoties, een hoop verdriet, woede, maar ook blijdschap dat mijn vrienden deze verschrikkelijke aanslag hebben overleefd. Want het is net op het nippertje is geweest. Waren ze niet uit het huis gesprongen, dan waren ze er nu niet meer.''
De woning van zijn vrienden is tot de grond toe afgebrand. ''Toen wij een paar dagen bezig waren met deze actie, belde een van de twee ons huilend op dat hij zo blij was dat wij dit deden. Vooral ook vanwege alle hartverwarmende reacties die hem via deze weg bereiken,'' aldus Sjoerd, die kort na het incident langsging bij zijn vrienden. De twee slachtoffers verblijven op dit moment op een tijdelijke locatie.

OM blunderde met adressenlijst (ex)-medewerkers

Woensdag begint een rechtszaak tegen vier verdachten, zij worden verdacht van afpersing van het bedrijf De Groot. Het gaat in de rechtszaak om bedreigingen die nog stammen uit het voorjaar van 2019. Een link met de incidenten die in de regio nadien plaatsvonden, wordt door de politie nog onderzocht.
Bij het strafdossier van de zaak die deze week voor de rechter staat voegde het Openbaar Ministerie (OM) een lijst toe met namen en adressen van medewerkers. Een blunder, want de lijst kwam zo vermoedelijk in handen van georganiseerde criminelen. Op de lijst staan volgens de advocaat van het fruitbedrijf meer dan honderd medewerkers en ex-medewerkers. De politie houdt sindsdien een nauwlettend oog in de gaten, wat nieuwe incidenten niet heeft kunnen voorkomen.

Inwoners maken een vuist

Voor een groot aantal incidenten gericht tegen De Groot zijn nog geen verdachten opgepakt. Ondertussen staat de gemeente Maasdriel onder druk en heerst angst én woede, merkt Sjoerd. Hij ziet hoe de kennissen en vrienden om de slachtoffers heen gaan staan.
''Het is fijn om te weten dat mensen in Hedel samen een vuist maken en ook aangegeven: dit kan niet, dit mag nooit meer gebeuren. Dat geeft toch veel warme en geborgenheid. Iets wat mijn vrienden nu echt nodig hebben.''

Zie ook: