Nieuws

Montferland onder vuur na draai DocksNLD

Montferland onder vuur na draai DocksNLD
Montferland onder vuur na draai DocksNLD © REGIO8
AZEWIJN - Met een gevoel van wanhoop en totale verbazing kijken inwoners van Azewijn naar het plan van Montferland om bedrijventerrein DocksNLD uit te breiden in noordelijke richting. Ondanks een investering van meer dan een miljoen euro heeft de gemeente naar eigen zeggen niks te zeggen, en dus geen keuze.
“De boeren worden het kind van de rekening”, aldus voorzitter Sandra Braam van de dorpsraad Azewijn over de situatie van de gedupeerde agrariërs. “Zij lezen in de media dat ze hun huis, tuin en grond aan de gemeente moeten verkopen. Het bedrijf waar ze jarenlang keihard voor hebben gewerkt. Die mensen gaan natuurlijk een ontzettend vreselijke tijd tegemoet.” Jarenlang was de intentie van Montferland om in oostelijke richting uit te breiden. De gemeente heeft daar al flink in geïnvesteerd, waaronder het uitkopen van een daar woonachtige boer. Dit heeft volgens wethouder Walter Gerritsen al meer dan een miljoen euro gekost.
De draai richting het noorden komt volgens de wethouder voort uit een gezamenlijk plan van gemeenten binnen de regio Arnhem-Nijmegen: “Dit was een onderzoek naar hoe de uitbreiding van DocksNLD landschappelijk het beste zou passen.” Zelf bekeek de gemeente in het verleden de optie om in noordelijke richting te bouwen, maar er werd gekozen om te gaan voor de oostelijke uitbreiding. De uitkomst van het onderzoek overviel de gemeente volgens Gerritsen dan ook: “Deze switch is heel laat aan komen zetten.”
Bekijk hier de reportage van REGIO8:

'Direct de telefoon gepakt'

De boeren, die nog niet op camera willen reageren, kregen een de dag nadat ze het nieuws vernamen een aangetekende brief van de gemeente. Volgens Gerritsen ging er iets mis tijdens het verzenden, waardoor de brief niet op tijd aankwam. Hij erkent dat de gemeente een grove fout heeft gemaakt.
“Toen ik dat te horen kreeg, heb ik direct de telefoon gepakt en ze wel persoonlijk gebeld. Het heeft een grote impact op de mensen en hun bedrijven”, aldus de wethouder. “Ik vond het niet meer dan redelijk om er samen met die mensen over te spreken."

Geen lintbebouwing

De reden dat Montferland niet in oostelijke richting mag bouwen, is volgens Gerritsen dat de provincie lintbebouwing wil voorkomen. “Landelijk is een rapport gekomen van het College van Rijksadviseurs, waarin werd gekeken naar locaties en lintbebouwing. Zij adviseerden om dat niet te doen”, zegt de wethouder. “Dat is het grootste argument geweest om de weg over te gaan, want nu wordt het meer een vierkant.”
Braam en de Dorpsraad Azewijn hebben nu hun hoop gevestigd op de lokale politiek. “Het college holt eigenlijk volslagen achter de regio Arnhem-Nijmegen aan. We hopen van ganser harte dat de gemeenteraad meer ruggengraat toont”, aldus de voorzitter.
Volgens Gerritsen is het voorstel van de regio afwijzen eigenlijk geen optie: “We kunnen zeggen dat we het niet gaan doen, maar dan is er dus geen andere locatie meer.”

Met de rug tegen de muur

Voorlopig is uitbreiding richting het oosten volgens de wethouder van tafel. Hij zegt dat het niet eerder is voorgekomen dat de regio op een dergelijke manier inspraak heeft gehad op locaties voor bedrijventerreinen.
Montferland staat volgens Gerritsen met de rug tegen de muur: “Als we niet hier willen ontwikkelen en geen toestemming krijgen voor de oude locatie, dan wordt de behoefte van de markt in een andere gemeente ingevuld.”

Nog jaren duren

De onzekerheid overheerst de komende tijd. Volgens de wethouder kan het nog jaren duren voor er een definitief besluit is. “Je moet eerst een bestemmingsplan hebben. Voor dit helemaal uitgewerkt is, ben je zo een aantal jaren verder voordat er überhaupt een schop in de grond kan.
Braam put hier hoop uit: “In die tijd kan heel veel veranderen".
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!