Nieuws

Groep weigert mondkapje, zes arrestaties in Nunspeet

Een zwerfkapje.
Een zwerfkapje. © Nederland Schoon
NUNSPEET - De politie heeft in het winkelcentrum van Nunspeet zes mondkapweigeraars opgepakt. De groep wilde in de winkels geen mondkapje dragen. Het gaat om vier volwassenen en twee minderjarigen uit Nunspeet en Harderwijk. Ze werden uiteindelijk opgepakt voor het niet tonen van hun legitimatie.
De politie kreeg zaterdag meerdere meldingen. Het gezelschap wilde de mondkapjes na opmerkingen van winkelpersoneel niet opdoen. De groep ging de winkel uit, nadat het personeel aangaf de politie te bellen.
Agenten gingen met de groep uit Nunspeet en Harderwijk in gesprek toen handhavers van de gemeente, de zogeheten boa's, de weigeraars op straat hadden gezien. Omdat ook groepsvorming niet mag, wilde de politie identiteitsbewijzen zien.
En toen liep het uit de hand. Zes personen weigerden mee te werken en kwamen in opstand, ook na meerdere waarschuwingen van de handhavers. De politie hield het zestal aan voor het niet tonen van legitimatie. Een van hen verzette zich tegen de aanhouding en schold de handhavers de huid vol.
Op Facebook circuleren beelden van de confrontatie.

Boetes

Een dag na het gebeurde lopen de zes weer vrij rond, maar met een boete op zak voor het niet tonen van hun legitimatie. De meest recalcitrante weigeraar krijgt een extra bekeuring voor het verzet tegen zijn arrestatie.
Een van de twee minderjarigen is ook bekeurd voor het beledigen van de politie.
Sinds 1 december zijn mondkapjes verplicht in openbare gebouwen en winkels. Bekeurd voor overtreding van de mondkapjesplicht werd de groep niet, omdat de escalatie op straat was.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!