Achterhoek / Arnhem en omstreken

Wakker liggen van droogte: 'Zie het niet meer zitten om boer te zijn'

Slapeloze nachten hebben boeren hiervan.
Slapeloze nachten hebben boeren hiervan. © ANP
GELDERLAND - Met de regenbuien in het najaar staan we er wat minder bij stil: de droogte. De afgelopen jaren merken we steeds meer van het gebrek aan vocht in de grond. Niet alleen de natuur heeft hier last van, maar ook boeren, bedrijven en inwoners.
In de documentaire Ons Droge Land duiken we in de droogte. We volgen burgers, ondernemers en natuurbeheerders. De droogte heeft veel impact, onder meer op boerenbedrijven. “Je ligt er ’s nachts toch wel eens wakker van”, vertelt een boer in de documentaire. “Dan zie je het eigenlijk niet meer zitten om boer te zijn. Terwijl dat iets is wat ik graag wil.”
Bekijk hieronder de documentaire 'Ons Droge Land'.
GLD doc - Ons Droge Land

Verschraalde grond

De strijdt die ondernemers voeren, is niet alleen maar tegen het natuurverschijnsel. Sommige boeren kampen met verschraalde grond waar de gewassen niet meer op kunnen groeien, terwijl vlakbij miljoenen liters drinkwater uit de grond worden gehaald.

Nat houden

Het Waterschap Rijn en IJssel strijdt de afgelopen jaren hard om de droogte tegen te gaan. Daarbij werken ze juist veel samen met de boeren en grondeigenaren. Bijvoorbeeld door materialen in te zetten om sloten nat te houden. De komende tijd trekt het waterschap nog harder aan het nat houden van de grond, en trekt er miljoenen euro's voor uit.