Nieuws

Wilde zwijnen krijgen buikpijn van eikels, de pijnstiller halen ze uit de grond

Wilde zwijnen krijgen buikpijn van eikels
Wilde zwijnen krijgen buikpijn van eikels © Laurens Tijink
WAPENVELD - Als de zon onder gaat, komt het bos op landgoed Petrea in Wapenveld tot leven. Brekende takken, geritsel en af en toe een knorretje verraden dat de wilde zwijnen actief worden. Aan eikels en beukennootjes geen gebrek dit jaar, maar daarvan krijgen de zwijnen buikpijn. Om die pijn te stillen, ploegen de dieren zo ongeveer het halve bos om.
In eikels en beukennootjes zit looizuur. Dat zuur helpt bomen om zich te wapenen tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. Wilde zwijnen krijgen door het eten van eikels en noten zoveel van dat zuur binnen dat ze er buikpijn van krijgen. Dierlijke eiwitten neutraliseren de tannines en dus gaan de zwijnen op zoek naar emelten en engerlingen. Dat zijn de larven van langpootmuggen en kevers. Omdat deze beestjes onder de grond leven, wroeten de zwijnen in de bodem.
BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink loopt samen met boswachter Clara Wilken van Geldersch Landschap en Kasteelen door landgoed Petrea. Luister naar de radioreportage (1-3)
Wroeten langs paden en wegen
De zwijnen wroeten graag langs verharde paden en wegen. Hier is de grond vaak warmer dan elders in het bos en dat trekt bodemdiertjes aan.
In een donker bos zien wij mensen over het algemeen geen hand voor ogen. Veel dieren hebben die handicap niet. Hoe zit dat ook alweer? Clara legt het uit...
Luister naar de radioreportage (2-3)
Vlinders in de winter
In het donkere bos zijn naast herten, zwijnen en uilen nog veel meer dieren actief. Dankzij de kou houden enkele vlindersoorten zich nu zelfs bezig met de voortplanting. Wintervlinders verschijnen pas na de eerste nachtvorst en zijn vervolgens tot begin januari actief. De meest algemene soort is de kleine wintervlinder, die kun je zo ongeveer overal in Gelderland tegenkomen. Vooral de vrouwtjes zijn bijzonder, want zij hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen. Aan het begin van de avond vliegen de mannetjes naar een boom om daar, op de boomstam, geduldig op de komst van een vrouwtje te wachten. Met een lamp gaan Clara en Laurens op zoek naar de grijs-bruine vlindertjes...
Luister naar de radioreportage (3-3)
Kleine wintervlinder
Kleine wintervlinder © Laurens Tijink
vrij wandelen tussen...
Na zonsondergang zijn de meeste natuurgebieden verboden terrein voor wandelaars en andere recreanten. Natuurorganisaties organiseren regelmatig avondexcursies om het mogelijk te maken toch de natuur in het donker te ervaren.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!