Nieuws

Verzet tegen kappen 800 bomen Arnhems park

Actievoerders stellen dat het Arnhemse gemeentebestuur bomen kapt zonder toestemming van de raad
Actievoerders stellen dat het Arnhemse gemeentebestuur bomen kapt zonder toestemming van de raad © Omroep Gelderland
In Arnhem trokken actievoerders van Behoud Bomen Arnhem en de Bomenbond zondag ten strijde tegen de kap van 800 bomen in het monumentale Park Klarenbeek. Die kap staat op korte termijn al gepland.
De actievoerders stellen dat de gemeente de bomen helemaal niet mag kappen zonder toestemming van de gemeenteraad, omdat ze in een groene beschermde corridor staan. En dat de gemeente sowieso bomen kapt op basis van verouderd beleid dat funest is voor de bomenstand. Ze willen dat de kap wordt opgeschort totdat er een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie komt.
De tekst gaat verder na de video.
Actievoerders verzetten zich tegen het kappen van 800 bomen in park Klarenbeek in Arnhem
"Wij hebben twee onafhankelijke bomenexperts geraadpleegd. Zij stellen dat er ongeveer 200 bomen gedund zouden moeten worden, maar dat de andere 600 gemerkte bomen zouden moeten blijven", vertelt Marc Bosch, een van de initiatiefnemers van de actie.

Raad gepasseerd

"Door bijvoorbeeld de bomen langs de Apeldoornseweg te kappen, ontstaan gaten in de kruinen. Dat zorgt voor nog snellere verdroging van de bodem, waardoor monumentale beuken daar het loodje leggen", aldus Bosch.
De actievoerders hebben een brandbrief naar de gemeenteraad gestuurd en de raad erop gewezen dat ze gepasseerd is. Volgens Bosch heeft wethouder Cathelijne Bouwkamp eerder ook een verbeterd kapbeleid beloofd, maar komt ze die belofte niet na.

Bob Ross

De actievoerders trekken zondag het park in met een sjabloon waarmee een tekst op de bomen wordt gespoten: 'Wethouder Bouwkamp is verantwoordelijk voor het kappen van deze gezonde boom.'
De deelnemers veranderden op Bob Ross-achtige wijze de oranje merktekens van de gemeente in vriendelijke tafereeltjes.