Instellingen

Visboer André krijgt zijn stekkie niet terug: 'Slappe hap, hè?'

Visboer André.
Visboer André. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Slappe hap, hè?", zegt visboer André de Visscher. Hij is teleurgesteld als we hem spreken over de uitspraken van wethouder Ronald Paping, die zei dat de visboer zijn geliefde stek in de Arnhemse wijk Schuytgraaf niet terugkrijgt. Vanwege afspraken met de projectontwikkelaar kan De Visscher daar volgens Paping tot zeker 2026 niet terecht. En dus vist André achter het net.
Iedereen die hem zou steunen door een mailtje te sturen naar de gemeente, kreeg van André een portie kibbeling. Dat kostte hem honderden porties gratis vis, vertelt de visboer. Maar hij had het er graag voor over. "Als je naar die mailtjes kijkt: zo liefdevol, daar krijg je rillingen van. Dus wat is dit nou voor gedoe. Waarom kan ik daar niet gewoon een plekkie krijgen?"
Volgens Paping hebben ondernemers als André altijd geweten dat hun plaats tijdelijk was, en slechts tot het winkelcentrum gebouwd werd. Dat gebeurde met de bedoeling concurrentie te voorkomen. In het winkelcentrum zit geen andere viswinkel, erkent wethouder Paping. "Maar het is allemaal gebaseerd op afspraken die met de ontwikkelaar gemaakt zijn en die wil ons daaraan houden", reageert hij op vragen van Arnhem Centraal.

'Ontwikkelaar maakt de dienst uit'

"Het moet toch niet zo zijn dat een projectontwikkelaar de dienst uitmaakt?", stelt raadslid René Kraaijenbrink. "De wijk is groot genoeg."
Dat hij met zijn viskraam zou concurreren, ziet visboer André bovendien niet. "Op andere plekken vragen ze juist of ik alsjeblieft wil blijven. Mensen halen dan bij mij een visje en gaan daarna lekker boodschappen doen. Dat is helemaal geen concurrentie. Die mensen snappen er niks van. Wij brengen juist iets daar."

'Allemaal gelul'

Contracten zijn er volgens André om open te breken. "Dat is allemaal gelul. Je kunt toch gewoon met elkaar om tafel gaan zitten. Kleine ondernemers worden hier zomaar aan de kant geschoven."
Op eventuele vervolgacties gaat André zich nog beraden. "Het is jammer dat het allemaal zo moet. Misschien dat ik het met advocaten zou winnen, maar ik heb helemaal geen zin in dat gezeik."
Het college zegt wel toe te willen kijken naar de mogelijkheden voor een weekmarkt in de Schuytgraaf.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!