Nieuws

Doetinchem heeft er een toeristische attractie bij

De Catharinakerk in Doetinchem
De Catharinakerk in Doetinchem © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Catharinatoren in het centrum van Doetinchem is sinds woensdagavond virtueel te beklimmen. De smalle trap en de vele houten balken maken de beklimming voor toeristen onmogelijk, maar nu kan iedereen vanuit zijn luie stoel Doetinchem en de Achterhoek van boven bekijken.
Het idee voor de virtuele beklimming ontstond vorig jaar tijdens de Doetinchemse ideeënmarkt. "Doetinchem hoorde bij een select groepje steden waar je de hoogste toren van de stad niet kon beklimmen", zegt Gerben van Hardeveld van de stichting Promotie Catharinatoren. Door steun van de gemeente en diverse partners konden afgelopen zomer de opnames voor de virtuele beklimming plaatsvinden.
"We zijn met een cameraploeg, een GoPro en een 360 graden-camera naar boven gegaan", vertelt Hardeveld. "Zo beklim je niet alleen virtueel het landmark van Doetinchem, maar kijk je ook 360 graden in de rondte. Daarmee is Doetinchem een toeristische attractie rijker.’
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Je staat een beetje op het podium van de Achterhoek'

Tijdens de virtuele beklimming vertelt geboren en getogen Doetinchemmer Sjoerd Weikamp wat hij ziet en neemt zo de kijkers mee naar boven. "Daar boven zie je pas hoe Doetinchem letterlijk omarmd wordt door al het groen er om heen. Je staat een beetje op het podium van de Achterhoek", aldus Weikamp. Hij hoopt dat vele Doetinchemmers, maar zeker ook de toeristen gebruik gaan maken van de mogelijkheid om virtueel omhoog te gaan.
Bij de virtuele beklimming hoort een educatief pakket voor scholen en twee historische video's met beeldmateriaal van de Catharinatoren door de eeuwen heen. In het Stadsmuseum komen ook VR-brillen te liggen, waardoor een ieder Doetinchem van boven kan bewonderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!