Instellingen

Wethouder Arnhem diep door het stof nadat discriminatierapport in la verdween

Het stadhuis van Arnhem
Het stadhuis van Arnhem © ANP
ARNHEM - De Arnhemse wethouder Jan van Dellen is diep door het stof gegaan omdat een rapport over discriminatie binnen de gemeente onder de tafel bleef. Ook de ambtelijke top, die het onderzoek voor hem achterhield, krijgt er flink van langs.
Van Dellen wist naar eigen zeggen niet van het bestaan. "Maar ik had dat wel moeten weten en u moeten informeren", zei hij woensdagavond tegen de raad.
Met de ambtelijke top zijn volgens hem 'al stevige gesprekken gevoerd'. "En ik ben daar nog niet klaar mee", verzekerde de wethouder. Hij beloofde voor de kerst met verbeteringen te komen die ervoor moeten zorgen dat dit soort incidenten nooit meer voorkomen.

'Ongelijke behandeling in Arnhem'

Het rapport spreekt onder meer van 'op zijn minst' een indirecte vorm van ongelijke behandeling bij sollicitaties binnen de gemeente voor mensen met een niet-westerse achtergrond.
Vanuit de ambtenaren zou er kritiek zijn geweest op de opzet van het onderzoek. Dit zou onvolledig en nog niet af zijn. Het voormalig hoofd personeelszaken zou besloten hebben de samenwerking te beëindigen. Het rapport verdween vervolgens in een la, waar het nooit meer uitkwam. Tot ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede daar vragen over ging stellen.

'Feiten, geen insinuaties'

Bovendien is wat er beweerd wordt gewoon niet waar, schrijft hoofddocent Hans Siebers van de Universiteit van Tilburg, die verantwoordelijk was voor het rapport. De kanttekeningen die de gemeente zou hebben gehad, hebben hem naar eigen zeggen nooit bereikt. "Het is dan ook volstrekt onacceptabel dat de gemeente het onderzoek nu onvoldragen noemt en dat publiekelijk uitspreekt. Feiten graag, geen insinuaties. Het project is wel degelijk volledig afgerond."
Volgens Siebers zat Arnhem kennelijk niet te wachten op de uitkomsten van het rapport. "De gemeente stond in de ontkenningsstand en wilde niet onder ogen zien dat er dingen gebeuren die op gespannen voet staan met de wet voor gelijke behandeling. Dan wordt elk gesprek zinloos. Het lijkt erop dat nu de boodschapper wordt bekritiseert." Siebers heeft de indruk dat Arnhem de conclusies uit het rapport niet serieus wil nemen.
Dat ontkende Van Dellen woensdagavond ten stelligste. Zijn lijstje met wat de gemeente allemaal doet om meer diversiteit in de organisatie te krijgen, herhaalde hij meerdere malen. Daaraan toevoegend hoe belangrijk hij dat vindt. "Maar dit proces is absoluut niet goed gegaan."

'Berouw komt na de zonde'

"Wij mogen er toch vanuit gaan dat de wethouder missende rapportages ook daadwerkelijk mist", stelde Nede. Bovendien verweet zij Van Dellen dat hij nu ambtenaren 'onder de bus gooit' als verantwoordelijke. "Berouw komt na de zonde", aldus het ChristenUnie-raadslid.
Zij diende een voorstel in met DENK Verenigd Arnhem dat het handelen van het college 'ten zeerste afkeurt', maar dat haalde het niet. De wethouder had al op voorhand aangegeven ongeacht de uitslag van de stemming aan te blijven.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!