Nieuws

Honderden kazen gestolen in Lievelde, foto's op Marktplaats verraden verdachten

Wijkagent komt een van de gestolen kazen terugbrengen
Wijkagent komt een van de gestolen kazen terugbrengen © Facebook Kaasboerderij Weenink
LIEVELDE - Bij kaasboerderij Weenink in Lievelde zijn in de nacht van 12 op 13 november een kleine 300 kazen gestolen. Foto's op Marktplaats leidden naar een jong duo uit Kaatsheuvel. Zij worden verdacht van heling.
De daders kwamen binnen door met een gewicht van een trekker een ruit in te gooiden, vertelt eigenaar Johannes Weenink dinsdag. "De schade ligt tussen de 30.000 en 40.000 euro", rekent hij voor. "Ik ben gelukkig verzekerd."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
300 kazen gestolen bij boerderij in Lievelde

Kazen gespot op Marktplaats

De politie was snel ter plaatse, maar de daders hadden geen sporen achtergelaten. "We dachten dat we er niks meer van zouden horen", aldus Weenink. Maar hij kreeg een tip van Boerderijzuivel.nl. Een deel van de gestolen kazen werd aangeboden op Marktplaats. De kazen zijn namelijk makkelijk te traceren door het kaasmerk van Weenink en een uniek nummer van de kazen.
Zo konden zaterdag een 19-jarige vrouw en een 21-jarige man uit Kaatsheuvel worden aangehouden. Ze zijn na verhoor heengezonden, maar worden nog wel verdacht van heling.

'Niet het meesterbrein'

Weenink denkt niet dat zij de hoofddaders zijn. "Zij zijn denk ik niet het meesterbrein, eerder hulpjes." Wijkagenten hebben inmiddels negen gestolen kazen teruggebracht. "Maar die zijn zo beschadigd dat we ze niet meer kunnen verkopen." Hij denkt dat de andere kazen inmiddels naar het buitenland zijn gebracht.
De politie zegt nog bezig te zijn met het onderzoek en sluit meer aanhoudingen niet uit.