Nieuws

Databank toont fouten spermabanken aan

NIJMEGEN - Spermabanken hebben in het verleden grove fouten gemaakt bij anonieme donaties.
Dat is aan het licht gekomen dankzij de KID-DNA-databank die Fiom in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen heeft ontwikkeld. Fiom is een stichting gespecialiseerd in afstammingsvragen.
Deze DNA-databank biedt donorkinderen de mogelijkheid om donoren en (half)broers en –zussen op te sporen. Sinds de oprichting in december 2010 hebben ruim 660 personen een DNA-profiel laten maken. Dit heeft tot heden voor 67 matches gezorgd tussen donoren en hun donorkinderen en tussen donorkinderen onderling.
Door deze matches komen nu ook andere zaken aan het licht die niet blijken te kloppen. Zo blijkt informatie over de donor die door spermabanken of klinieken door middel van donorpaspoorten of anderszins is verstrekt, vaak niet juist.

Besodemieterd

De banken hebben veel donorkinderen valse persoonsgegevens over de donor verstrekt. Ook hebben ze vrouwen ten onrechte beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen. Daarnaast konden mannen jarenlang doneren en hiermee vele nakomelingen verwekken.
Dat vertelde Hans van Hooff van Fiom maandagavond in de uitzending van EenVandaag. 'De vrouwen zijn niet verkeerd voorgelicht, ze zijn besodemieterd.'