Nieuws

Nog onbekend wanneer alle slachtoffers vliegramp 'thuis' zijn

ARNHEM - Mogelijk rijden er zaterdag ook nog rouwwagens van Eindhoven naar Hilversum.
Het valt donderdagmiddag nog niet met zekerheid vast te stellen of vrijdag alle lichamen van mensen die omkwamen bij de ramp met de MH17 zijn overgebracht vanuit Charkov.
Woensdag en donderdag arriveerden 40 respectievelijk 74 lijkkisten op het militaire vliegveld, in beide gevallen in een Nederlandse Hercules en een Australisch vliegtuig. Donderdag was de ceremonie vergelijkbaar met die van woensdag.
Wel verschilde de belangstelling van de pers: woensdag waren er zo'n 400 (buitenlandse) journalisten aanwezig. Donderdag waren dat er zo'n 100. Er wordt verwacht dat vrijdag een vergelijkbaar aantal lijkkisten zal aankomen.

Identificatie

Wanneer alle stoffelijke resten in Nederland zijn, valt nu nog niet te zeggen. Het aantal kisten komt niet per se overeen met het aantal lichamen, waarschuwt Esther Naber. Normaal is ze politiewoordvoerder Oost-Nederland; ze is nu de voorlichter van het landelijke team forensische opsporing in Oekraïne. Dat zorgt onder andere voor de berging en identificatie van slachtoffers.
Ze legt uit: 'Het kán zijn dat een kist meer zakken bevat. Soms gaat het om lichamen, maar soms ook om lichaamsdelen. We weten niet precies wat er in de zakken zit: vanzelfsprekend kunnen en mogen we ze niet openmaken. Het kan zijn dat we iemand uiteindelijk een naam kunnen geven, op basis van een enkele hand of voet.'

Gelderlanders

Onder de slachtoffers van de vliegramp bevinden zich 13 mensen die in Gelderland woonden: Rob van de Kraats, Lorenzo van de Kraats en Barbara de Bruin uit Duiven; Barry, April, Isa en Mira Kooijmans uit Doesburg; Rowen Bats uit Zutphen; Huub van Vreeswijk (zoon van Barbara de Bruin) uit Apeldoorn; Tallander Niewold uit Brummen; Petra van Eldijk uit Wijchen; Pieter Huijbers en Hannah Meuleman uit Nijmegen.
Slachtoffer Dafke Nieveen woonde weliswaar in Australië, maar was een geboren Nijmeegse. Ook anderen hebben een link met deze regio: Auke Dalstra (uit Gorredijk) werkte voor VMI in Epe; Tim Nieburg (uit Amsterdam) werkte bij toneelgroep Oostpool als productiehoofd; Susan Hijmans (Cuijk) studeerde biologie in Nijmegen.