Nieuws

Fietslessen voor musici

APELDOORN - In Nederland is iedereen in het zadel geboren, maar dat is lang niet overal zo merkte het Nederlands Jeugdorkest.
Elk jaar nodigt de organisatie zo'n 200 jonge muzikanten uit om in Gelderland concertervaring op te doen.
Vervoer van de theaters naar de slaapplek gaat per fiets. 'We merkten eerdere jaren dat niet iedereen weet dat je rechts voorrang moet geven. Er gebeurden daardoor wat ongelukken, zoals mensen over de motorkap.' vertelt NJO woordvoerder Jorieke Klein Leetink. Daarom krijgen onder andere Aziatische musici vandaag in Apeldoorn fietsles van Veilig Verkeer Nederland. 'Om de kostbare handen van altviolisten en pianisten veilig te stellen.' aldus Leetink.

NJO Muziekzomer

Elk jaar organiseert het Nederlands Jeugdorkest De Muziekzomer. 200 jonge conservatoriumtalenten van over heel de wereld worden uitgenodigd om hier in Gelderland concerten te geven. Over een periode van 3 weken doen ze op tal van plaatsen in de provincie opvoeringen.
Elk jaar wordt er een 'artist in residence' gekozen. Het uitvoerend talent dat dat festival centraal staat. Dit jaar is dat de Roemeens-Nederlandse pianiste Andrea Vasi.