Nieuws

Nieuwe oplichterstruc: noodmail van vakantie

APELDOORN - Oplichters via internet hebben een nieuwe truc bedacht.
Ze sturen hun slachtoffers een e-mail met een noodkreet die zogenaamd afkomstig is van een vriend of een bekende van het slachtoffer. In de mail vraagt de vriend of bekende geld op te sturen omdat deze op vakantie is gestrand.
De Fraudehelpdesk in Apeldoorn heeft inmiddels zo'n 80 meldingen gekregen van Nederlanders die zo'n vals verzoek via internet hebben binnengekregen.

E-mailaccount gehackt

De criminelen die deze methode gebruiken, hacken eerst een Hotmail- of Gmail-account en sturen daarna het pechmailtje. Daarin schrijft de 'vriend' bijvoorbeeld op vakantie te zijn beroofd en vraagt hij of zij geld over te maken.
Een van de Nederlanders die werd aangeschreven, is er ook ingetuind. Deze jongeman, die in de veronderstelling was dat een oude vlam in nood verkeerde, maakte 1300 euro over naar de criminelen.
Verslaggever Hermina de Vries van Omroep Gelderland werd ook slachtoffer. Onderstaande mail is zogenaamd namens haar verstuurd:
Mijn excuus om u op deze manier te moeten vragen. Ik heb een reis naar Leeds, Verenigd Koninkrijk. gemaakt en mijn tas is toen gestolen, in mijn tas zaten allemaal belangrijke spullen zoals, telefoons, geld en mijn paspoort. De ambassade wil mij helpen door mij te laten vliegen zonder passport. Het enigste wat ik moet doen is een vliegticket kopen en mijn hotel rekeningen betalen. Helaas heb ik geen toegang tot mijn rekeningen zonder mijn credit card. Ik heb contact gezocht met mijn bank, maar ze hebben tijd nodig voor ze mij een nieuwe credit card kunnen geven, Dus wou ik u vragen om mij snel wat geld te lenen dat ik zo snel mogelijk aan u terug geef zodra ik terug ben.  MoneyGram is de snelst mogelijke manier om te doen. Ik kan u mijn gegevens sturen over hoe u geld kunt over maken aan mij. U kunt contact opnemen met mij door e-mail of door de bellen van de receptie van het  Daviniva Hotel +447031803805 of +447031803808.
Ik hoop snel van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Hermina

Bed & breakfast Doesburg ook slachtoffer

Een e-mailaccount van een bed & breakfast in Doesburg is ook gekraakt. Vrienden en bekenden kregen een mailtje met het verzoek om geld over te maken naar een bank in Birmingham.
Een overbuurman die met zijn boot op reis was, zag het bericht op zijn iPad. Hij legde zijn boot aan de kade en belde het nummer dat in de mail stond. Hij kreeg geen gehoor. Hij besloot toen zijn buren te bellen en vroeg ze een kijkje te nemen bij de bed & breakfast. Uiteindelijk bleek dat er niets met de eigenaren aan de hand was.

Bende Nigerianen

Volgens een woordvoerder van de Fraudehelpdesk, de landelijke organisatie voor vragen over en meldingen van fraude, zit vermoedelijk weer een bende Nigerianen achter de oplichtingspraktijken.
Deze groep, die opereert vanuit Engeland, produceert ook nepmails van banken. In die phishingmails, die steeds professioneler ogen, wordt geprobeerd persoonlijke gegevens binnen te halen om iemand geld afhandig te maken. De Fraudehelpdesk raadt iedereen aan geregeld het wachtwoord van het e-mailaccount te veranderen.