Nieuws

Varkens in Nood voert actie met graffiti

WAGENINGEN - In de Gelderse Vallei is Varkens in Nood bezig met het plaatsen van milieuvriendelijke graffiti.
De tekst luidt: 'Varkens, je ziet ze niet maar ze zijn er wel.' Eind deze week staan er volgens de actievoerders zo'n 350 afdrukken op en langs de fietspaden.
Volgens Varkens in Nood is de Gelderse Vallei bekend door de kippen, maar zijn er ook veel varkensstallen in het gebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Barneveld. 
'In Nederland zitten jaarlijks zo'n 25 miljoen varkens opgesloten in krappe en vaak donkere stallen met betonnen vloeren', aldus de stichting. Nu het zo warm is, is de ellende voor de varkens nog veel groter, zegt woordvoerder Wouter Groot Koerkamp.
'Varkens kunnen niet zweten. Daarom liggen ze in de vrije natuur in de modder om af te koelen en de parasieten eraf te schuren. Juist vandaag, als iedereen zit te puffen, hebben de varkens in hun hokken veel last.' Veel varkens overleven deze temperaturen niet, aldus Groot Koerkamp.

2 actievoerders in politiebusje

Volgens Varkens in Nood werden 2 actievoerders vrijdag in Barneveld in een politiebusje gezet, nadat ze graffiti op de straat hadden aangebracht. Ze werden eerst beschuldigd van vernieling van staatseigendom, zegt Groot Koerkamp.
Maar ze wisten een agent ervan te overtuigen dat de graffiti, een mix van zand en kalk, makkelijk met water en een borstel is te verwijderen. Wel kregen ze een bon voor baldadigheid. 'Grote flauwekul', vindt Groot Koerkamp.
Foto's Varkens in Nood