Nieuws

Arnhemmer vast in verdwijningszaak

Arnhemmer vast in verdwijningszaak
De politie heeft maandag een 38-jarige Arnhemmer aangehouden in het onderzoek naar de verdwijning in 1992 van de Drentse Willeke Dost.
ARNHEM - De politie heeft maandag een 38-jarige Arnhemmer aangehouden in het onderzoek naar de verdwijning in 1992 van de Drentse Willeke Dost.
De man is de pleegbroer van het slachtoffer en woonde ten tijde van de verdwijning op de boerderij van zijn ouders in Koekange. Ook zijn moeder (66), de pleegmoeder van Willeke, zit vast. De pleegvader is inmiddels overleden.
Het Openbaar Ministerie gaf destijds weinig prioriteit aan de 'gewone' vermissing van de 15-jarige Willeke.
In 2009 werd nieuw onderzoek ingesteld en zijn er aanwijzingen voor een misdrijf. De boerderij in Koekange en het appartement van de Arnhemmer worden doorzocht. Volgens bewoners zijn zes politieagenten met kogelvrije vesten de woning in Arnhem binnengevallen.

Een overzicht van de zaak Willeke Dost

Januari 1992: In de nacht van 14 op 15 januari verdwijnt de 15-jarige Willeke Dost in het holst van de nacht uit de boerderij van haar pleegouders in het Drentse dorp Koekange. Er ontbreken alleen wat kleren en een foto van Willekes overleden moeder. De ouders van het meisje kwamen eind 1976 om het leven door een auto-ongeluk. De politie kan na onderzoek niet uitsluiten of het meisje nog leeft of dat ze slachtoffer is geworden van een misdrijf.

Mei 2004: Het Landelijk Team Kindermoord en de tv-programma's Opsporing Verzocht en Vermist blazen de nu twaalf jaar oude vermissing nieuw leven in. In mei toont de politie zogeheten 'verouderingsfoto's' van het meisje. Er wordt een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. De politie krijgt ruim honderd tips binnen, maar deze leiden niet tot een doorbraak in het onderzoek.
Mei 2009: De politie Drenthe begint opnieuw een onderzoek naar de verdwijning van het meisje. Politie en Justitie willen nog één keer alle onderzoeksinformatie inventariseren en kijken of er, met behulp van de huidige opsporingstechnieken, aanknopingspunten zijn voor nieuw onderzoek. Het OM benadrukt dat er geen sprake is van recente ontwikkelingen in de zaak.
Oktober 2009: De politie Drenthe heropent officieel het onderzoek naar het verdwenen meisje. Volgens de politie zijn er voldoende vragen om een nieuw onderzoek te beginnen. De politie meldt de komende maanden tientallen mensen te gaan horen over de verdwijning. Er zijn echter nog steeds geen bewijzen die definitief op een misdrijf wijzen.
Juni 2010: De politie Drenthe maakt bekend dat de pleegmoeder en stiefbroer van Willeke zijn aangehouden.