Nieuws

Zwemmen of stemmen? Een loos dreigement

ARNHEM - Woensdag 18 maart mag u behalve voor een nieuw provinciebestuur ook naar de stembus voor een nieuw bestuur van het waterschap.
Het waterschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer, het zuiveren van rioolwater en het onderhoud van waterkeringen, zoals dijken. Net als de verkiezingen voor de Provinciale Staten worden de waterschapsverkiezingen om de 4 jaar gehouden. Toch is het dit jaar voor het eerst dat mensen er voor naar de stembus mogen.
Gelderland is verdeeld in drie waterschappen; Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel en Rivierenland. Elk waterschap heeft een eigen begroting die afhankelijk is van de grootte van het gebied en het aantal inwoners. 
Op 18 maart kunnen inwoners kiezen voor het algemeen bestuur van hun waterschap. In de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe dingen 9 partijen mee om de zetels en in waterschap Rivierenland zelfs 12 partijen.

kleine verschillen

Een snelle blik op de verkiezingsprogramma's levert geen grote verschillen op. Alle partijen zijn voor droge voeten en schoon drinkwater. De verschillen zijn klein en zitten vooral in de vraag of waterschappen meer geld moeten uittrekken voor ecologie en recreatie. Dit heeft gevolgen voor het tarief dat de bewoners moeten betalen aan belasting. 
Waar u 18 maart ook op stemt, u hoeft niet bang te zijn dat het water uw huis binnenstroomt. De kreet 'Zwemmen of stemmen' die op verkiezingsborden van waterschap Rivierenland staan is een loos dreigement.

Warm lopen voor de waterschapsverkiezingen

Servaas Beunk uit Lobith organiseert komende vrijdag een wandeling waar mensen kennis kunnen maken met verschillende kandidaten voor de waterschapsverkiezingen. De tocht duurt ongeveer 2 uur en gaat deels langs de oevers van de Oude Rijnstrangen, ten zuiden van Zevenaar.