Nieuws

VVD en PvdA: Faber moet opstappen

ARNHEM - 2 van de 3 grootste partijen in Provinciale Staten vinden dat de Gelderse PVV-lijsttrekker Marjolein Faber moet opstappen.
Faber zegt dat ze zich niet laat wegsturen, omdat ze niets verkeerds heeft gedaan.
De partijen reageren op de onthulling van NRC Handelsblad dat Faber het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd voor werk aan de website van de Gelderse PVV. Daar kreeg het bedrijf ruim 8000 euro voor. Faber wil dat bedrag terugbetalen en denkt niet aan opstappen, omdat ze vindt dat ze legitiem heeft gehandeld.
Eerder liet gedeputeerde Markink en VVD-lijsttrekker al weten dat Faber moet opstappen. PvdA-fractievoorzitter Muus Groot meldt dat Faber moet opstappen: 'Faber heeft duidelijk de regels overtreden omdat er geen fractiegelden richting familie mag gaan. Over deze regel is geen discussie mogelijk, dat is duidelijk.' Volgens de Gelderlander vindt ook de SGP dat Faber moet opstappen.
Ook D66-lijsttrekker Michiel Scheffer vindt dat Faber de regels heeft overtreden, maar hij vindt het aan de partij zelf of zij weg moet. Dat is ook de mening van het CDA.

Inhuren bloedverwanten verboden

Provinciale Staten besloten in 2012 echter dat het inhuren van bloedverwanten voor fractieassistentie verboden is. Daarover is ook uitgebreid gedebatteerd, dus zou Faber zich niet op onwetendheid kunnen beroepen, stelt ook SP-fractieleider Eric van Kaathoven in de Gelderlander.

'Geen integriteitsprobleem'

In een reactie heeft Faber via een integriteitsbureau hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga om advies gevraagd. Die stelt in het advies dat het 'wijs en verstandig' is de samenwerking 'in deze vorm te beëindigen'. De PVV-woordvoerder laat weten dat dat inmiddels is gebeurd.
Volgens Elzinga heeft de partij een 'integriteitsrisico' genomen door het bedrijf in te huren, al heeft niet Fabers zoon maar zijn compagnon de werkzaamheden voor de website van de partij verricht. Er is 'geen sprake van een evident integriteitsprobleem', oordeelt de hoogleraar. 

Faber zelf kritisch

In een eerder stadium liet Faber zelf onderzoeken doen naar de integriteit van oud-gedeputeerde Co Verdaas, de griffier en de algemeen directeur van de provincie.
Foto: ANP
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!