Nieuws

Cornielje: Faber overtrad regels wel degelijk

ARNHEM - PVV-lijsttrekker Marjolein Faber heeft de regels wel degelijk overtreden.
Dat zegt Clemens Cornielje, de Gelderse Commissaris van de Koning.
Faber betaalde het bedrijf van haar zoon 8.000 euro voor werkzaamheden aan de Gelderse PVV-website. De fractievoorzitter won advies in bij hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga. Die zei dat het niet handig was, maar dat Faber de regels niet heeft overtreden.

Hoogleraar slaat de plank mis

Volgens Cornielje slaat Elzinga de plank mis: 'Het is volstrekt duidelijk dat dit niet kan. Faber ziet dat zelf ook. Ze heeft een ander bedrijf in de arm genomen en betaalt de rekening uit eigen zak. Dat doe je niet als je vindt dat je niets verkeerd hebt gedaan.'

Druk op Faber neemt toe

Eerder liet gedeputeerde Markink en VVD-lijsttrekker al weten dat Faber moet opstappen. PvdA-fractievoorzitter Muus Groot meldt dat Faber moet opstappen: 'Faber heeft duidelijk de regels overtreden omdat er geen fractiegelden richting familie mag gaan. Over deze regel is geen discussie mogelijk, dat is duidelijk.' Volgens de Gelderlander vindt ook de SGP dat Faber moet opstappen.

Maar Faber denkt niet over opstappen

Faber kan niet worden weggestuurd en ze is niet van plan haar functie neer te leggen, zei ze zondag in het NPO Radio1 lijsttrekkersdebat. Faber herhaalde dat ze de rekening van het IT-bedrijf van haar zoon uit eigen zak gaat betalen, en daarmee is voor haar de kous af.

Het is nu aan de politiek

Cornielje vindt dat Provinciale Staten de zaak moeten beoordelen, nu hun interne verordening is geschonden. 'Het is niet goed geweest, maar ik ben geen rechter. Wat er nu gebeurt is aan de politiek.' Wel vindt de commissaris dat PVV-leider Geert Wilders zich veel te makkelijk van de zaak heeft afgemaakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!