Nieuws

Executie 46 gevangenen bij Rademakersbroek herdacht

VARSSEVELD - Bij Rademakersbroek bij Varsseveld is maandag herdacht dat daar 46 Nederlanders door de Duitsers werden geëxecuteerd.
Ze werden gefusilleerd als vergelding voor het ombrengen van 4 Duitse soldaten door het verzet.
De 4 Duitse soldaten werden op 2 maart 1945 door het verzet opgehangen, nadat ze hadden ontdekt dat een boerderij tussen Aalten en Dinxperlo door het verzet werd gebruikt. Er lagen wapens en munitie. Ook zaten er onderduikers.
Omdat de soldaten zouden worden gemist, zette de verzetsgroep De Bark een ongeluk in scène. De lijken werden in een auto gezet en vlak bij Rademakersbroek werd de auto in brand gestoken. De Duitsers kwamen er al snel achter dat het geen ongeluk was. Omdat er geen daders werden gevonden, besloten de Duitsers willekeurige mannen te fusilleren. Ze haalden 46 Nederlanders uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem en schoten ze in een graanveld dood.
Basisschoolleerlingen lezen bij het monument gedichten voor die ze hebben geschreven. Ook is er muziek. Gerd Renshof, wiens vader lid was van de verzetsgroep, draagt een verhaal voor.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!