Nieuws

'Als oma naar rechter moet om kleinkind te zien, is iets heel erg mis'

NIJMEGEN - Bij echtscheidingen moeten ook grootouders een omgangsregeling met hun kleinkinderen kunnen krijgen.
Dat vindt het CDA. De partij wil op die manier iets doen voor opa's en oma's die nu nauwelijks meer contact hebben met hun kleinkinderen.
Dat meldt de NOS. Helmy Schellens is advocaat in Nijmegen en gespecialiseerd in familierecht. Ze noemt het voorstel van CDA sympathiek, maar moeilijk uitvoerbaar. 'Grootouders met bijvoorbeeld een zorgtaak, omdat hun kinderen bijvoorbeeld niet voor hun eigen kinderen kunnen zorgen, staan redelijk sterk', zegt Schellens.

'Kind vaak speelbal'

Als grootouders naar de rechter moeten om hun kleinkind te mogen zien, is er al iets heel erg mis bij de ouders, gaat ze verder. Schellens: 'Het speelt vaak bij vechtscheidingen. Een kind is dan vaak al speelbal van de ouders en dan komen de grootouders daar ook nog bij. Is dat in het belang van het kind? En er is meer. Je hebt ook andere familieleden die door echtscheiding het contact verliezen. Waar leg je de grens?'
Peter van den Hout in gesprek met mr Helmy Schellens:

'Wetgeving is een handvat'

Dan zijn er nog samengestelde gezinnen. Dat maakt het qua wetgeving er niet gemakkelijker op, zegt de juriste. Schellens: 'Je kunt niet met iedereen rekening houden. Wetgeving is alleen een handvat. De praktijk leert dat verstoorde relaties niet met wetgeving zijn op te lossen.'
VVD en PvdA in de Tweede Kamer noemen het plan van CDA sympathiek, maar zijn bang dat het onuitvoerbaar is. D66 is wel voorstander. Kinderombudsman Marc Dullaert laat aan de NOS weten dat de rechter altijd moet beoordelen of contact met opa en oma in het belang van het kind is.
Foto: Archief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!