Nieuws

Traplooptest gevaarlijk, brandweerkeuring stilgelegd

ARNHEM - De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, heeft de verplichte brandweerkeuring voor beroeps- en vrijwillige brandweermensen met onmiddellijke ingang stilgelegd.
Tijdens de zogenoemde traplooptest, zo meldt de Vakbeweging Brandweer Vrijwilligers (VBV), gebeuren geregeld ongelukken.
Brandweerlieden raken geblesseerd op de 'stairmaster'. 'Dit is een mechanisch apparaat dat je kunt vergelijken met een roltrap in een warenhuis', zegt Peter de Vries van de VBV. 'Die trap moeten we met volle bepakking en 2 slangen van elk 10 kilo in beide handen oplopen. Tegen het einde van die test raak je vermoeid en dan kan het gebeuren, dat je struikelt en met een voet komt vast te zitten.'

Meldpunt

De VBV had een meldpunt ingesteld over de fitheidstest. De Vries: 'We kregen heel veel reacties, maar de Inspectie heeft ons ingehaald en ingegrepen na een ongeluk in Zeeland.' 
Woordvoerder De Vries van de VBV op Radio Gelderland:
Korpsen staan onder druk, doordat ervaren krachten, ook bevelvoerders, niet voldoen aan de strenge fitheidseisen. 'De nadruk ligt op fysieke onderdelen. Maar je kunt je afvragen of je van brandweervrouwen hetzelfde moet verwachten als de mannen', benadrukt de VBV-zegsman.

Alternatief voor traplooptest

De VBV wil met korpsen in overleg over hoe het nu verder moet, zegt De Vries. Brandweer Nederland heeft al laten weten met de Inspectie SZW te willen praten over een alternatief voor de traplooptest.
In ons land zijn ongeveer 27.000 mensen bij de brandweer. Van hen zijn 4.500 beroepskrachten, doorgaans zijn die te vinden in grote steden. De rest is vrijwilliger.
De traplooptest op YouTube:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!