Nieuws

Gelderse provinciebestuurders verdienen het meeste bij

ARNHEM - De bestuurders van de provincie Gelderland verdienen het meeste bij, blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Nieuwsuur.
De neveninkomsten van de gedeputeerden en de Commissaris van de Koning bedroegen in 2013 samen zo'n 125.000 euro (pdf).
Dat kwam vooral door gedeputeerde Jan Markink. De VVD'er ontving in 2013 bijna 100.000 euro aan nevenfuncties bij een groot veevoerbedrijf, 2 onderwijsinstellingen en een accountancy-organisatie. Hij heeft geen geld afgedragen aan de provincie. Markink is eigenaar van een veehouderijbedrijf. Volgens de provincie zijn de inkomsten uit zijn nevenfuncties 'verrekend met de negatieve resultaten van zijn bedrijf'.
In maart vorig jaar bleek dat de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk in 2012 te veel had bijverdiend. De CDA'er moest 1300 euro aan de provincie betalen

Flevoland en Overijssel: 0 euro

De verschillen tussen de provincies zijn groot. Gedeputeerden in Flevoland en Overijssel hebben helemaal geen betaalde functies. Zij verdienen 0 euro naast hun salaris als gedeputeerde.
De Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld: 'Ik denk dat het in deze functies heel erg van belang is om iedere schijn te vermijden, dus liefst om geen betaalde nevenfuncties te doen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!