Nieuws

Gelders protest tegen 200 meter hoge windmolens in Duitsland

Groot protest maandagavond in het Duitse Kranenburg.
GROESBEEK - Groot protest maandagavond in het Duitse Kranenburg.
Daar werden de plannen gepresenteerd voor 12 windmolens van 200 meter hoog. Er waren zo'n 250 mensen aanwezig, onder wie veel Nederlanders.
De molens staan gepland aan de zuidwestkant van het Reichswald. Dat is in Duitsland, maar Gelderlanders zullen de molens goed zien staan, zegt de actiegroep Tegenwind Reichswald. Ze staan op zo'n 300 meter van de Duits-Nederlandse grens.

Horizonvervuiling

Onder meer inwoners van Groesbeek zijn bang voor horizonvervuiling. De Duitsers zijn echter voor,  slechts een raadslid is tegen de plannen. Waarschijnlijk wordt eind volgend jaar de knoop doorgehakt over de windmolens. Burgemeester Günter Steins (CDU) is er na deze avond nog meer van overtuigd dat de windmolens er ook gaan komen. 'We kunnen toch geen steenkoolcentrales meer neerzetten in deze tijd, toch? Bovendien, de windmolens zullen toeristen gaan trekken, omdat ze zo bijzonder zijn.'

Dubbele pet

Opmerkelijk is dat burgemeester Steins ook voorzitter is van de EVK. Vanuit de zaal werd gezegd dat dat de maatschappij is die ook uiteindelijk de energie gaat verkopen. Dat weerspreekt de burgemeester. 'De energiemaatschappij waar ik voorzitter van ben heeft niets te maken met de windmolens. Dat is strikt gescheiden.'

Geen antwoord

Nog meer kritiek uit de zaal kwam vanuit Groesbeek. De Gelderse gemeente heeft volgens iemand uit de zaal een brief gestuurd, maar nooit antwoord gekregen. 'Jullie doen alleen aan informeren, maar niet aan overleggen', luidde het commentaar. Steins antwoordde daarop dat hij wel in contact is met de omliggende gemeenten. 

Erik Weijers, wethouder van de gemeente Groesbeek, is ook niet blij met de plannen: 'Wij zijn erg ongelukkig met de plek die is uitgekozen. Vanuit Groesbeek zie je de windmolens straks overal staan'. De gemeente Groesbeek heeft al bij haar Duitse buren geprotesteerd tegen de plannen, maar dat hielp niet. Nu gaan ze de provincie Gelderland om hulp vragen.

Foto's: Tegenwind Reichswald

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!