Nieuws

Onze faalangst helpt Oranje voorbij de Argentijnen

ARNHEM - Het gras maaien op de dag dat Oranje speelt, al weken het zelfde shirt aan, niet naar het toilet gaan in de pauze.
Iedereen heeft zo zijn bijgeloof en ritueeltjes om het Nederlands elftal zo ver mogelijk te brengen op het WK voetbal in Brazilië.
En wie weet helpt het ook nog, want Oranje staat woensdagavond gewoon in de halve finale van het WK tegen Argentinië. En aangezien bondscoach Louis van Gaal steeds opnieuw een konijn uit zijn hoed tovert, komen we steeds verder. De finale lonkt. We geloven in de wereldtitel!
Wat is de rol van het voetbalvolk? Zijn we meer dan net als Louis van Gaal een soort van bondscoach met ons bijgeloof?
Omroep Gelderland vroeg het aan Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Waarom we bijgelovig zijn? 'Faalangst', aldus Strouken. Over onze voetballers: 'Drink geen champagne voordat je kampioen bent.'
Foto van het Nederlands Elftal voorafgaand aan zijn eerste interland, op 30 april 1905 tegen België. Achterste rij: trainer Kees van Hasselt, Bok de Korver, Guus Lutjens, de Belgische official Paul Havenith, Ben Stom, Dolf Kessler, Peet Stol, Eddy de Neve, grensrechter Bep Willing. Voorste rij: Reinier Beeuwkes, Karel Gleenewinkel Kamperdijk, Rein Boomsma, Dirk Lotsy, Willy de Vos.