Nieuws

11 Statenleden maakten de 4 jaar niet vol

ARNHEM - Op 18 maart worden de leden van Provinciale Staten gekozen voor de komende 4 jaar.
Niet iedereen maakt die periode af.
Sinds de verkiezingen van 2011 zijn er 11 Statenleden gestopt, blijkt uit gegevens die zijn verzameld door Omroep Gelderland.
De Statenleden vertrokken om verschillende redenen. De meest voorkomende reden is een 'politieke transfer': Statenleden die stoppen omdat ze bijvoorbeeld Kamerlid of wethouder worden. Bij de grootste partij, de VVD, vertrokken ook de meeste Statenleden, namelijk 3.
De PVV was in 2011 met 6 zetels de grootste nieuwkomer maar de partij liep onderweg de meeste schade op. Daniël ter Haar stopte voortijdig naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over minder Marokkanen. Hij gaf wel zijn zetel terug aan de PVV.
Olof Wullink deed dat niet. Hij ging weg vanwege 'een verschil van inzicht over het fractiebeleid' en begon de Groep Wullink. Marc van Kampen besloot eind 2014 te stoppen bij de PVV, maar nog wel de 4 jaar uit te zitten. Na de verkiezingen komt hij niet meer terug.

Een overzicht van gestopte Statenleden vanaf 2011:

2014

* Jart Sluiter (VVD) was de eerste die in 2014 wegging. Hij stapte op na een veroordeling voor mishandeling. Hans de Haan was zijn opvolger.
* Daniël ter Haar (PVV) vertrok na de uitlatingen van Geert Wilders over minder Marokkanen. Zijn opvolger was Pieter Bakker.
* Alex Mink en Peter Lucassen (SP) vertrokken na de gemeenteraadsverkiezingen om wethouder te worden in de gemeenten Arnhem en Gennep. Ze werden opgevolgd door Eric van Dijk en Marco Mulder.
* Alexander Vos de Wael (VVD) is ook raadslid in Ede. Omdat hij die functie niet langer wilde combineren, stopte hij als Statenlid. Jeroen de Waal volgde hem op.

2013

* Yasemin Cegerek (PvdA) werd vlak voor het zomerreces benoemd tot lid van de Tweede Kamer. Ze werd opgevolgd door Peter Kerris, de lijsttrekker voor de komende verkiezingen.
* CDA-Statenlid Evy van Hemmen-Geerdink nam om persoonlijke redenen afscheid. Haar opvolger werd Elsa Rijssenbeek.

2012

* Annelies van der Kolk (ChristenUnie) verliet de Staten om burgemeester te worden van Harderwijk. Peter van 't Hoog volgde haar op.
* Josan Meijers (PvdA) werd in november benoemd tot opvolger van gedeputeerde Co Verdaas, die staatssecretaris werd van Economische Zaken. Meijers werd in de Provinciale Staten opgevolgd door Paula Wieggers.
* Remco Dijkstra (VVD) werd Tweede Kamerlid, Anja Hulsbergen volgde hem op.

2011

* Cobi van Driel (SP) stopte omdat ze het Statenwerk niet kan combineren met haar baan. Peter de Vos werd haar opvolger.
Kijk voor alle informatie over de verkiezingen op GLDStemt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!