Nieuws

Regiotaxi Gelderland rijdt weer

ARNHEM - De meest kwetsbare groep mensen die is aangewezen op de regiotaxi, kan sinds zaterdag weer gebruikmaken van de dienst.Het gaat om rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden en mensen die op en neer moeten naar het ziekenhuis.
Ook de reeds bestelde ritten van overige reizigers worden sinds zaterdag uitgevoerd. Maandag kunnen alle reizigers weer ritten met Regiotaxi Gelderland bestellen. De provincie adviseert wel om de reis zo vroeg mogelijk te bestellen.

Concurrenten nemen ritten over

Het taxiregiovervoer in de Achterhoek, Rivierengebied en FoodValley is veiliggesteld. Vervoerder Noot, Connexxion en De Vier Gewesten hebben een contract getekend met de provincie waarin staat dat ze het taxivervoer op zich nemen. De bedrijven nemen de taken over van de net failliet verklaarde onderdelen van Willemsen de Koning. Vrijdag werd bekend dat het bedrijf, dat dagelijks 2000 taxiritten verzorgde, 376 man op straat moet zetten.

Dag en nacht gewerkt

Volgens de provincie is dag en nacht gewerkt aan de uitvoering van het noodscenario voor vervangend vervoer. Dat lag al klaar omdat vervoerder Willemsen de Koning eerder had gedreigd het vervoer te staken. De ritten worden uitgevoerd door de vervoerders die oorspronkelijk pas vanaf 1 juli aanstaande aan de slag zouden gaan.

Blij met snelle hervatting

Gedeputeerde Conny Bieze is erg blij dat reizigers die afhankelijk zijn van de regiotaxi zo snel weer geholpen kunnen worden. Ze is ook erg tevreden over de samenwerking met de nieuwe vervoerders. 'Dat ze bereid zijn de uitvoering van duizenden ritten per dag na zo’n korte voorbereiding op zich te willen nemen, verdient grote waardering.'
De drie vervoerders zouden vanaf 15 juli de regiotaxidienst overnemen, maar dat wordt nu dus vervroegd door het faillissement van Willemsen de Koning. 

Nog geen duidelijkheid over personeel

Connexxion neemt het taxivervoer in de Stedendriehoek over. De vervoerder zet 55 taxi's in, die worden bestuurd door meer dan 100 chauffeurs (90 fte). Of Connexxion chauffeurs en taxi's van Willemsen de Koning overneemt, is nog niet duidelijk. Het bedrijf hoopt daar dit weekend meer duidelijkheid over te krijgen. In de regio Stedendriehoek worden dagelijks 1000 regiotaxiritten gereden.
Noot hoopt maandag te kunnen rijden in deze regio's, maar De Vier Gewesten weet dat nog niet zeker. Een woordvoerder: 'We moeten nu in 3 dagen iets regelen, waar we normaal 4 maanden over doen. Het is onze intentie het personeel van Willemsen de Koning over te nemen.'

Niet helemaal vlekkeloos

'Bij een volledige doorstart zullen we nog wel ergens tegenaan lopen. Helemaal vlekkeloos zal het niet gaan', zegt Anthony van Vulpen, manager van Regiotaxi Gelderland. De organisatie hoopt dat klanten daar begrip voor hebben.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!