Nieuws

Tien jaar YouTube: Gelderse superhits

ARNHEM - Precies tien jaar geleden werd YouTube opgericht.
Het maken, zoeken en bekijken van clips en filmpjes werd ineens mogelijk vanachter de computer en je mobiel.
In tien jaar is het videoplatform uitgegroeid tot een bijna onmeetbare machine. Elke minuut komt er voor driehonderd uur aan materiaal bij en al die filmpjes kunnen worden bekeken door meer dan een miljard gebruikers. De massaliteit maakt het mogelijk om ineens tot superster te worden omgedoopt of om miljoenen views voor een filmpje te krijgen. Het overkwam ook een aantal Gelderlanders, wij selecteerden er vijf.

Esmée Denters

De ongekroonde YouTube-koningin van Nederland. De Arnhemse Denters zette in 2006 filmpjes van zichzelf online. Haar zangkwaliteiten werden door jan en alleman geprezen. Zelfs Justin Timberlake was onder de indruk en ze kreeg een contract bij het label van de superster. Inmiddels probeert Denters haar carrière nieuw leven in te blazen door deel te nemen aan de Britse versie van The Voice.

De dance-organist

Ben Middeldorp uit Tiel werd bekend met een hele vreemde combinatie. De muzikant combineert twee uitersten. Dancemuziek van Gigo d'Agostino op het klassieke orgel. Bijna 2 miljoen views voor dit kunstje.

What's in the Box?

De Nijmeegse student Tim Smit maakte een Youtube-film van ongeveer negen minuten. Een sciencefictionthriller op de campus van het Radboud en in de omgeving van Nijmegen-Oost. Resultaat? De teller staat op 2,6 miljoen views.

Carnaval

Carnaval en YouTube blijkt een gouden combinatie. Wat te denken van Ronnie Ruysdael, voormalig leadzanger van De Sjonnies uit Nijmegen. Het nummer 'Eet veel bananen' (samen met Zanger Rinus) is 3,5 miljoen keer bekeken. 
Maar de kroon spant Lamme Frans uit Beneden-Leeuwen. Zijn parodieën zijn standaard YouTube-kanonnen. Ik laat je thuis: 4,2 miljoen views. Alles in een: 1,4 miljoen. En het nieuwste nummer, Wakker met een Biertje: 700.000 views