Nieuws

Jubilerend Kijk-en Luistermuseum presenteert boek

BENNEKOM - Het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom bestaat 45 jaar en viert dat onder andere met een boek over het museum.
Dinsdag zijn het boek 'De schatkamer van Bennekom' en de cd 'Klanken uit de schatkamer van Bennekom' gepresenteerd.
In het museum zijn ruim 200 mechanische muziekinstrumenten uit de 19e eeuw te zien en te horen. Speeldozen, zingende vogels, bewegende en muziekmakende figuren. Onder de (café)speeldozen bevindt zich een zeldzaam Amabile Harmonium, een van de drie nog spelende exemplaren ter wereld.

Van particuliere verzameling tot museum

De meeste instrumenten zijn bij elkaar gebracht door de Bennekommer Ferrand Moltzer, die zich als werktuigkundig ingenieur interesseerde voor de fijne mechaniek van speeldozen en uurwerken. Hij repareerde vele speeldozen en ontwikkelde tussen 1950 en 1970 een imposante verzameling.
Moltzer kocht een pand aan de Groenestraat in Bennekom om de verzameling aan dorpsgenoten te kunnen tonen. Hij besloot, als voorzitter van de Historische Vereniging Oud Bennekom, om daar ook de historische collectie van de Vereniging te laten zien. Na zijn dood zijn beide collecties overgebracht naar het huidige museum, dat inmiddels 40 jaar in de Kerkstraat gevestigd is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!