Nieuws

Groesbeekse Lange Pier is te lang

GROESBEEK - D'n Lange Pier uit Groesbeek is te lang.
Het vrolijke carnavalsdoek dat tien jaar lang elke carnaval aan de toren van het gemeentehuis hing, past na een verbouwing niet meer. Een uitbouw van het gemeentehuis rond de toren zorgt daarvoor.

Vernoemd naar kroeg

D'n Lange Pier heet zo vanwege zijn lengte en omdat er vroeger op de plek van het gemeentehuis een kroeg stond die de bijnaam de Pier. Rob van Elst (Prins Ummenie d'n 43ste) uit Groesbeek is de bedenker van de Lange Pier. 'Toen ik prins was in 2003 vond ik dat de gemeente ook wel wat meer mocht uitstralen: Groesbeek is immers een uniek carnavalsdorp. In dat jaar hebben we het niet meer voor elkaar gekregen'. Het jaar erop hebben de toenmalige prins Feestneus Michel Verriet van carnavalsvereniging De Feestneus en zijn adjudant Rob van Elst het geld voor het doek bij elkaar gesprokkeld.

Al een keer ingekort

'D'n Lange Pier heeft in ieder geval een carnavalistische uitstraling', zegt Rob. 'We hebben toen ook bewust gekeken naar de kleurstelling zoadat geen voetbalkleuren naar voren zouden komen. Carnaval is immers van iedereen.' Het doek is al een keer ingekort en aangepast omdat de oorspronkelijke versie over de wijzerplaat van de klok op de toren heen hing en de wijzers door een opening in het hoedje uitstaken. Dat zorgde voor problemen want de klok raakte van slag. In de loop der jaren sloot carnavalvierend Groesbeek D'n Lange Pier in het hart. Er is zelf een carnavalsnummer over hem geschreven.

Jammer dat het doek valt voor het doek

Rob van Elst vindt het jammer dat het doek valt voor het carnavalsdoek. 'Ik vind het nog steeds een mooi uithangbord voor het Groesbeekse carnaval en ik hoop dat ie op de één of andere manier weer terugkomt. Of iets dat nog mooier is.' Zeilmaker Geert Kuijpers die het doek destijds maakte reageert op facebook: 'Ik heb hem zo ingekort!! Geen probleem...' Rob van Elst vindt dat initiatief om D'n Lange Pier van de ondergang te redden van de gemeente moet komen, al voegt hij daar aan toe dat carnaval toch in de mensen zelf zit en niet in een doek op een muur. Een woordvoerder van gemeente laat weten dat er voor zover hij weet nog geen plannen zijn om D'n Lange Pier te behouden voor het Groesbeekse carnaval. 'Wel jammer', voegt hij daar aan toe, 'want Pier is toch wel een geweldige blikvanger'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!