Nieuws

Minister: goede hoop oplossing Estro

DEN HAAG - Minister Asscher heeft goede hoop dat ook voor een deel van de vestigingen van het failliete kinderopvangbedrijf Estro dat geen doorstart maakt snel een oplossing komt.
Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat verschillende organisaties bij de curator belangstelling hebben getoond voor een overname van vestigingen.
Estro werd zaterdag failliet verklaard. Twee derde van de vestigingen maakt een doorstart, onder de naam Smallsteps. Op die locaties zitten 26.000 kinderen en werken 2600 mensen.
Asscher voegt daaraan toe dat de meeste locaties die niet meegaan, gevestigd zijn in gemeenten waar voldoende alternatieven aan opvang zijn. "Deze concurrenten hebben ook te maken met een dalende bezetting en veel van hen staan dan ook te springen om deze kinderen en ouders als klant te verwelkomen."
In Gelderland gaat het om zeven vestigingen die niet verdergaan onder de naam Smallsteps. Twee in Apeldoorn (kinderdagverblijf De Kleurenkubuz en kinderopvang De Bloemenweide), kinderdagverblijf Krummeleut (Culemborg), kinderdagverblijf De Droomtrein (Twello), kinderopvang Het Groene Kroontje & BSO Bengels van De Kroon (Wilp), Koters & Co (Zaltbommel) en kinderdagverblijf Lollyfant (Zevenaar).

Onzekerheid

De minister voelt mee met ouders die nu in onzekerheid zitten over waar en door wie vanaf 1 augustus hun kinderen worden opgevangen. "Want kiezen voor een kinderopvangcentrum, dat doe je niet zomaar. Het is een ingrijpende keuze, waar ouders niet alleen onderzoek voor doen, bijvoorbeeld op vergelijkingssites, via hun vrienden en familie, en door kinderopvangcentra te bezoeken, maar ook afgaan op hun gevoel. En als een kind zich uiteindelijk prettig voelt op een kinderopvanglocatie en bij de beroepskrachten die daar werken, dan gun je dat kind ook dat hij of zij daar na de zomer kan terugkeren. De beroepskrachten hebben vaak een band opgebouwd met de kinderen die zij verzorgen, en die band wordt nu verbroken."

Onderzoek faillissement

De curator doet onderzoek naar de precieze oorzaken van het faillissement en kijkt daarbij ook naar de rol van de aandeelhouders. Asscher zal de uitkomsten van dat onderzoek naar de Kamer sturen.
Het Financieel Dagblad schrijft woensdag dat het faillissement van het crêchebedrijf onder een stille bewindvoerder met een snelle doorstart, een zorgvuldig voorbereide operatie lijkt. Ruim een maand voor het bankroet op 5 juli heeft de top van Estro het hoofdkantoor op papier verplaatst van Amersfoort naar Amsterdam, blijkt uit onderzoek van de krant.
Door de verplaatsing omzeilde het crêchebedrijf de lastige rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. De rechtbank in Amsterdam staat wél positief tegenover aanstelling van een stille bewindvoerder. De rechtbank in Utrecht staat bekend als tegenstander. Een stille bewindvoerder praat met alle betrokkenen over een mogelijke doorstart. De bewindvoerder neemt de regie en regelt een snelle overname. Dat gebeurde in het geval van Estro als begin juni. Stille bewindvoering is een momenteel een proef die eind dit jaar moet uitmonden in landelijke wetgeving.