Nieuws

Eis: tot 30 maanden cel voor grootschalige schapendiefstal

ARNHEM - Drie verdachten van de grootschalige schapendiefstal in 2012 hebben donderdag tot 30 maanden cel tegen zich horen eisen.
Die zomer werden op 10 plaatsen in Gelderland schapen gestolen.
Een man van 39 wordt onder meer verdacht van diefstal van ruim 400 schapen, wapenbezit en hennepteelt. Tegen hem werd 30 maanden cel geëist. De andere 2 moeten 18 maanden de cel in, vindt de officier van justitie. Die sprak van een verbijsterende brutaliteit om in het holst van de nacht bij collega-boeren vee te stelen. 'Je hoort met je poten van iemands vee af te blijven.'

Enorme impact

De diefstallen hadden volgens justitie een enorme impact op de schapenboeren. 'Het Nederlandse platteland draait op vertrouwen. Vertrouwen dat je koeien en schapen ongestoord in de wei kunnen staan. 'Moet je dan een Berlijnse Muur om je wei bouwen of met herdershonden patrouilleren.'
De verdachten ontkennen de diefstallen. Hun advocaten eisen vrijspraak.

Grootste diefstal in Ammerzoden

Een van de grootste slachtoffers van de schapendiefstal was Jos Verhulst uit Ammerzoden. In september 2012 werden bij hem 189 schapen gestolen. De boer voelde zich destijds niet serieus genomen door de politie: 'de politie doet in mijn ogen niets op dit moment. Ik ben daar erg in teleurgesteld. Ik had verwacht dat ze wel contact met me zouden opnemen, maar tot op heden heb ik niets gehoord', sprak hij toen. Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) concludeerde na de tiende diefstal dat er een bende schapendieven actief moest zijn.

'Waaraan herkent u uw eigen vrouw?'

Ruim een maand later werden honderden schapen teruggevonden bij drie verdachten uit Ochten, onder wie de inmiddels 39-jarige verdachte die vandaag terecht staat. Jos Verhulst haalde zijn dieren er meteen tussenuit: 'ja waaraan herkent u uw eigen vrouw? De indruk, de uitstraling van de dieren, het totale plaatje van het schaap.' Als de schapen twee weken later verenigd worden met hun eigenaar, is die de koning te rijk.
Volgens Verhulst dienen de gedupeerde schapenhouders een schadeclaim in van 100.000 euro.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!