Nieuws

Wat gebeurt er met mijn cadeau aan Máxima?

ARNHEM - Gerdineke Koelewijn uit Opheusden haalde donderdagmorgen uitgebreid het nieuws.
Ze stond met haar afgeprijsde bosje tulpen voor koningin Máxima op de voorpagina's van twee landelijke ochtendkranten. Maar staat dat bosje bloemen nu op het dressoir in Villa Eikenhorst? En wat is er gebeurd met uw geschenken aan koningin Máxima of koning Willem-Alexander?
Tijdens bezoeken en andere officiële gelegenheden krijgen leden van ons koningshuis natuurlijk regelmatig een geschenk. Hoeveel het er precies zijn, is onbekend. Ons koningspaar heeft ongetwijfeld niet de ruimte op landgoed 'De Horsten' voor alle cadeaus die ze krijgen. Mogelijk vinden ze ook niet ieder presentje zo mooi dat ze het een plek in hun woonkamer geven.
De stalmeester weet nog wel wat er met al die cadeautjes gebeurde die het koningshuis 30 april kreeg bij het defilé op paleis Soestdijk:
Mocht u deze versie van Wim Sonneveld niet geloven, dan heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de volgende lezing:
Bij evenementen worden geschenken om praktische redenen door de koning en koningin doorgegeven aan medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis. Van alle cadeaus worden de (duurzame) geschenken gefotografeerd en geregistreerd. Soms krijgt de ontvanger het cadeau terug en anders wordt het in een collectie ondergebracht. Boeken gaan naar de bibliotheek, kunst in de kunstverzameling etc. 

Presentjes niet voorgoed achter slot en grendel

Het kan gebeuren dat de cadeaus nog eens voor het publiek te zien zijn. Het is voor musea mogelijk om een aanvraag te doen om een geschenk in bruikleen te krijgen voor een exposititie. Op de website van het koninklijk huis zijn enkele geschenken te zien die het koningspaar kreeg vanwege de geboorte van hun dochters. Ook worden geschenken gebruikt voor de inrichting van paleizen. 
Met bederfelijke waar of bloemen en planten, zoals het bosje tulpen van Gerdineke Koelewijn, wordt per geschenk gekeken wat ermee gebeurt.
Op de vraag wat er nu is geworden van de bloemen van Gerdineke Koelewijn gaf de RVD geen antwoord. Ze kan dus blijven dromen van haar tulpen op het dressoir in Villa Eikenhorst.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!