Nieuws

PGB-gedupeerde: 'Ik heb nog drie maanden salaris tegoed'

ZUTPHEN - 'Ik heb nog drie maanden salaris tegoed, maar het lukt niet om dit overgemaakt te krijgen.' Mark van den Brink biedt aan twee pgb-cliënten dagbesteding bij Atelier 3D in Zutphen.
Hier kunnen ze in de tuin werken, hout bewerken en wilgen knotten. Ella Rijsdijk is 18 jaar, verstandelijk beperkt en zij krijgt via haar pgb zorg bij het atelier. Omdat de pgb-gelden vanaf 1 januari uitbetaald zouden gaan worden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is haar moeder Carla Pannen al sinds augustus bezig om de uitbetalingen voor elkaar te krijgen.

Kastje naar de muur

Haar conclusie: het gaat mis met de communicatie. 'Eerst krijg je een brief van de SVB die je vervolgens vraagt om contracten te laten tekenen door het zorgkantoor, die stuurt je weer terug naar SVB en zo gaat het al maanden. De brieven blijven over en weer gaan. Deze administratieve chaos zagen wij al lang aankomen. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd', zegt Carla Pannen.

Terugbelbeloftes

Inmiddels trekken zowel Van den Brink als Pannen aan de bel bij SVB, maar tot nu toe krijgen ze geen gehoor. 'Je belt naar Utrecht en wordt doorgeschakeld naar Enschede naar een andere vestiging die van niets weten. Je mailt en krijgt terugbelbeloftes. Maar die geloof je ook niet meer.'
Van den Brink heeft van de twee pgb-cliënten nog 4000 euro tegoed en hoopt dat het niet lang meer duurt voordat hij zijn salaris krijgt. 'Ik kan het nog even uitzingen, maar niet lang meer. Ik heb ook gewoon mijn vaste lasten die betaald moeten worden.'
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl