Nieuws

Evenementen in Doesburg onder zware druk

DOESBURG - Is er volgend jaar nog wel een Sint-Maartensmaaltijd inDoesburg? En komt de organisatie voor de Hanzefeesten dit jaar rond? Beideevenementen worden gelijktijdig gehouden op zaterdag 13 juni en kampen metflinke tegenslag.
Tegelijkertijd zijn het grote publiekstrekkers, de dag zorgt voor tienduizenden bezoekers.
De Sint-Maartensmaaltijd zegt niet genoeg vrijwilligers te kunnen vinden voor de organisatie. Voorzitter Jacqueline Veldhuis: 'Zoals het er nu voorstaat wordt dit jaar de laatste keer voor de Sint-Maartensmaaltijd. Dat is heel jammer want daarmee komt er een einde aan een traditie van ruim 35 jaar. Maar het wordt steeds moelijker om dit grote evenement in de Martinikerk te organiseren. Er zijn simpelweg te weinig mensen die het mee willen organiseren. We luiden echt de noodklok. Alleen als er toch nog genoeg mensen zijn die mee willen doen, gaan we door. En anders houdt de maaltijd op, maar ook de Creatief-In in oktober en het Sint-Maartenszingen op 11 november'.

Hanzefeesten

Ook De Hanzefeesten heeft te maken met ellende. Vice-voorzitter Frieda Oosten: 'Het wordt de zevende keer dat we de Hanzefeesten organiseren. Maar ineens kwam onze organisatie zwaar onder druk door de ernstige ziekte van onze voorzitter Wilma. We hebben toen het Dukatendiner voor 24 februari afgelast, want dat kregen we niet geregeld. Maar daarmee halen we altijd veel geld op. Toch blijkt intussen dat veel mensen de Hanzefeesten een warm hart toedragen. Wilma kreeg wel honderd kaarten en allerlei mensen willen de handen uit de mouwen steken, dan besef je hoeveel het leeft. Nu gaan we, als het goed is op 28 maart een benefietdag/proeverij organiseren in en om het Arsenaal. 's Avonds is er dan een feest in de Gasthuiskerk. Het wordt georganiseerd door drie lokale restaurants. We zoeken ook nog een band die 's avonds gratis en voor niks in de Gasthuiskerk wil optreden. Op deze manier gaat het Dukatendiner in een andere vorm toch door. En komt het hopelijk allemaal goed met de Hanzefeesten. We zijn nu bezig met de kostuums weer in orde te maken, dat deed ik altijd samen met Wilma maar we hebben nu onze naaisters ook ingeroosterd. Dat moet wel. Ik hoop ook dat mensen zelf acts willen doen op de Hanzefeesten zelf. Acts inhuren is te duur, het moet wel zo'.

TO DOesburg

Ondertussen hebben in Doesburg zes ondernemers zich verenigd in TO DOesburg. Deze club wil helpen evenementen te organiseren. Olga van Rooij: 'Zomers is het in Doesburg wel druk maar de winters zijn lastig. In eerste instantie hebben we dan ook gedacht om de winter uit het slop te trekken door elke maand iets te organiseren. De Kerstmarkt, een sing-along en laatst eten bij de aftrap bij de Hoge Linies. En we springen nu dus bij bij De Hanzefeesten. We organiseren nu dus mede de benefiet op 28 maart, alles ten bate van dit feest'.