Nieuws

Regenval in Opheusden 'zeer extreem'

OPHEUSDEN - De wateroverlast in Opheusden donderdagnacht was zeer extreem in vergelijking met andere plaatsen in Nederland.
Dat zegt Margot Ribberink van weerinstituut MeteoGroup in Wageningen. Het KNMI kondigde voor de buien code geel (gevaarlijk weer) af, onder meer voor Gelderland.

87 millimeter regen

De meeste plaatsen waar wateroverlast is gemeld, hadden te maken met 30 tot 40 millimeter water, in Opheusden viel maar liefst 87 millimeter. Ook in Kesteren viel behoorlijk veel, via Twitter werd een waarneming van 54 millimeter gemeld. In Homoet was het 71 mm. In andere Gelderse plaatsen veel beduidend minder: in Apeldoorn 17,5 mm, Putten 9 mm, in Barneveld 8,5 mm en in Terwolde bleef het zelfs helemaal droog.
Dat er lokaal zo veel wateroverlast was, kwam doordat de regenbuien sterk geclusterd waren en zo langzaam over onze provincie trokken. Dat de riolering het water in Opheusden niet meer kon verwerken is volgens Margot Ribberink van MeteoGroup niet vreemd. 'Zelfs in plaatsen met speciale voorzieningen zoals Wadi's en aangepaste rioleringen kon het water niet weg. Bovendien was de grond al verzadigd door de regen van de voorgaande dagen.'

Heviger regen door warmere zomers

De regenval wordt de laatste jaren heviger doordat de zomers warmer worden. Ook gaan ze vaker gepaard met onweersbuien en hagel. Ook vandaag kan er lokaal weer wateroverlast ontstaan, omdat de buien net als gisteren erg samengeklonterd overtrekken. De buien zullen ook weer gepaard gaan met onweer en hagel. Waarschijnlijk ontstaan ze vroeger dan gisteren.

Weerkaart van MeteoGroup:

Geeft de neerslag per plaats aan tussen donderdag 20.00 en vrijdag 8.00 uur. Wit is meer dan 50 mm neerslag.