Nieuws

Werkloosheid piekt in december, hoe is dat in uw gemeente?

ARNHEM - Het aantal Gelderlanders met een werkloosheidsuitkering is weer gestegen.
In december nam het aantal uitkeringen met 4% toe vergeleken met december 2013. Dat betekent dat bijna 55.000 Gelderlanders werkloos zijn. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. 
Overigens steeg het aantal uitkeringen over héél 2014. Gisteren meldde Omroep Gelderland al dat onder 50-plussers de werkloosheid enorm is gestegen. Dat komt vooral voor rekening van de bezuinigingen en reorganisaties in de zorg. Dat is in alle regio's terug te zien, maar het sterkst in de Achterhoek en de Food Valley, waar er 20 procent meer uitkeringen gingen naar mensen uit de zorg. 
De stijging van het aantal uitkeringen in december is gebruikelijk. Vaak komt dat doordat er in de winterperiode minder werk is in de bouw en in de landbouw. In heel Gelderland ziet het er trouwens gunstiger uit voor de bouw: het aantal werkloze bouwvakkers daalde met 10%. Ook uitzendkrachten komen makkelijker aan werk.

Afgeschreven na je 40e

De stijging onder het aantal oudere werklozen is een trend die ook vorig jaar al is geconstateerd. In 2014 zijn er afspraken gemaakt door onder andere de ouderenbonden en werkgeversorganisaties om hier wat aan te doen, maar die hebben nog weinig effect.
Volgens Beate van der Heijden, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, is ouderenwerkloosheid een groot maatschappelijk probleem. Uit haar onderzoek blijkt zelfs dat mensen al vanaf hun 40e te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie. In de ICT-sector is dat zelfs al vanaf 35. 'Werkgevers zullen, als ze de keuze hebben, bijna altijd voor een jongere werknemer kiezen', zegt Van der Heijden, hoogleraar strategisch HRM.

Kracht van senioriteit

Onder werkgevers bestaat een hardnekkig idee dat ouderen minder goed functioneren op de werkvloer. Ze zouden duur, minder fit, niet flexibel en niet innovatief zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat helemaal niet, zegt Van der Heijden. Maar zo'n vooroordeel is moeilijk te bestrijden. 'Meer bekend, maakt meer geliefd', zegt van der Heijden. 'Er werken steeds meer senioren, misschien dat daardoor meer waardering komt voor de kracht van senioriteit.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!